Salderingsregeling blijft!

Vandaag heeft de eerste kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. Dit betekent dat de regeling blijft bestaan hetgeen goed nieuws is voor bezitters van zonnepanelen of degene die van plan zijn ze aan te gaan schaffen. Doordat je je zelf opgewekte stroom mag blijven wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt blijft de terugverdientijd van zonnepanelen zeer kort.

Zo verdien je ze in de meeste gevallen in minder dan 4-5 jaar teug. Zeker met de huidige lage paneelprijzen. In feite zijn de omstandigheden om juist nu zonnepanelen aan te schaffen nog nooit zo gunstig geweest.

  • Paneel prijzen zijn nog nooit zo laag geweest
  • De stroomprijzen zijn nog steeds hoog (rond de € 0,40/ kWh)
  • De salderingsregeling blijft van kracht waardoor het netwerk als een virtuele accu werkt.
  • Je terugverdientijd zal meestal slecht enkel jaren zijn, daarna heb je nog zeker ca. 20 jaar gratis stroom!

Het behouden van de salderingsregeling biedt inderdaad stabiliteit en stimuleert huiseigenaren om te investeren in zonne-energie. Echter, brengt dit ook uitdagingen met zich mee, zoals netcongestie en toenemende kosten voor energiemaatschappijen.

Een mogelijke verbetering van de regeling zou kunnen zijn om de focus te verleggen naar zelfconsumptie, bijvoorbeeld door het stimuleren van batterij-opslag en slim energiemanagement. Dit zou huiseigenaren aanmoedigen om meer van hun zelf opgewekte energie direct te gebruiken, waardoor de belasting van het elektriciteitsnet wordt verminderd. Door apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en elektrische auto op zonnige momenten te gebruiken, kun je direct profiteren van de opgewekte stroom zonder dat het teruggeleverd wordt aan het net. Hierdoor wordt het percentage zelfgebruik verhoogd en worden de teruggeleverde kWh'en verminderd.

Het is inderdaad slim om apparaten na elkaar in te schakelen in plaats van gelijktijdig, om te voorkomen dat je te veel stroom nodig hebt en er toch een aanvulling van het net nodig is. Ook het opladen van je elektrische auto wanneer de zon schijnt is een slimme zet, omdat je op die manier optimaal gebruikmaakt van je eigen opgewekte stroom.

Het zoeken naar een leverancier met de hoogste terugleververgoeding kan ook helpen om de financiële voordelen van je zonne-energiesysteem te maximaliseren. Dit kan ervoor zorgen dat je een eerlijke vergoeding krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. Websites zoals EasySwitch.nl kunnen je helpen bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers en hun terugleververgoedingen.

Ontvang vrijblijvend een offerte:   

Bezoek onze informatiebijeenkomst in Lelystad: