Btw-teruggave zonnepanelen 

- Belangrijk om te weten

-Stappenplan BTW terugvragen


Hoe is de btw-teruggave geregeld?

21% korting op uw zonnepanelen door de btw-teruggave. Dit is al gauw een voordeel van €750 euro op een installatie van ongeveer 7 panelen! Door de btw terug te vragen bij de Belastingdienst krijgt u dit voordeel binnen 3 tot 6 maanden teruggestort op uw rekening. Het is niet moeilijk en u bent binnen 10 minuten klaar!

Als zonnepanelenbezitter levert u stroom aan het net. Daardoor bent u een soort klein energiebedrijf. De Belastingdienst ziet u als ondernemer en ondernemers kunnen hun btw terugvragen. Dit betekent dat u tot 21% op de aanschaf van uw installatie bespaart!

Belangrijk om voor u te weten:

1. Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het(kalender)jaar waarin je de panelen kocht.

2. Zowel de rekening voor je zonnestroominstallatie als die van je energieleverancier moeten op dezelfde naam staan om de BTW terug te krijgen. Zorg dat StroomVanDeZon de juiste gegevens krijgt zodat de factuur een juiste tenaamstelling heeft.

3. Het stappenplan hieronder geldt alleen voor consumenten/ particulieren

4. Het formulier waarnaar verwezen wordt is voor consumenten (zonder BTW nummer). Zodra je een bedrijf hebt (eenmanszaak/ BV/ VOF oid), eigenlijk zodra je een BTW nummer hebt kun je dit formulier NIET gebruiken. 

Je dient op de gebruikelijke manier BTW terug te vorderen, zie ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-ondernemer

Heb je een BV? dan kun je toch via de KOR de BTW teruggave doen.

Alleen voor eenmanszaken en ZZP-ers zou dat via de onderneming lopen.

Wellicht is dit ook nog interessant voor je: https://stroomvandezon.nl/subsidie-en-belastingvoordeel-zonnepanelen/


Stappenplan in het kort:

  • Stap 1: Start met invullen van het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders
  • Stap 2: Geef je rekeningnummer door
  • Stap 3: De BTW-aangifte doen - welke onderdelen vul je in?

 

  • Meestal doe je maar één keer aangifte
  • Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling
  • Vragen over btw terugvragen

Stap 1: Start met invullen van het formulier  ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’

- Als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst.
- Download het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders, van de site van de Belastingdienst.
- Print het uit, vul het in en stuur het per post naar de Belastingdienst.

Het formulier wijst voor zich. Zorg wel dat je je BSN nummer en de factuurdatum bij de hand hebt, let er dus nogmaals op dat tenaamstelling juist is zoals hier boven beschreven. Bij 2b kruis je aan of je wilt meedoen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Deelname aan de KOR heeft als voordeel dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen (bijvoorbeeld als je extra panelen koopt, maar ook als je een eigen bedrijf begint). 

Binnen 10 dagen ontvang je van de Belastingdienst een brief “Vaststelling belastingplicht”. Hierin staat dat je als ondernemer bekend bent en krijg je een BTW-nummer. Daarnaast ontvang je nog een tweede brief met inloggegevens om de BTW aangifte digitaal te doen. Meestal moet je de aangifte digitaal doen maar soms ontvang je een papieren aangiftebiljet per post.

Heb je na ca. 2 weken nog niets ontvangen bel dan via 0800-0543 met de Belastingdienst.

Sinds kort kun je het formulier voor de teruggave ook digitaal invullen (dmv de DigiD).

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-particulier

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

Voordat je bij stap 3 de feitelijke aangifte doet is het handig om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst het rekeningnummer heeft waarop de BTW terugbetaald moet worden. Je kunt het rekeningnummer online doorgeven op de site van de Belastingdienst. Let op: mogelijk heeft de Belastingdienst al een rekeningnummer van je, maar het is toch verstandig, om misverstanden te voorkomen, nogmaals je rekeningnummer door te geven (mag ook een ander nummer zijn dan al bekend is bij de Belastingdienst).

Heb je géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij ‘contactpersoon’ dan je eigen gegevens in. En vul bij ‘subnummer’ de 2 cijfers na de B van jouw omzetbelastingnummer in.


Stap 3: Btw-aangifte doen

Met je inloggegevens kun je digitaal de aangifte doen. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de BTW die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Welke onderdelen vul je in?

Voor de aangifte hoeft u alleen de gegevens in te vullen van vraag 1a, 5a, 5b, 5c en 5e. Bij onderdeel  2, 3 en 4 vul je niets in maar klik je op “Akkoord”.

- Bij vraag 1a vul je bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’  ‘0’ (cijfer) in. Bij ‘omzetbelasting’ vul je het forfaitbedrag in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Hiervoor geldt onderstaande tabel.
Een voorbeeld: voor een systeem van 3.000 Wattpiek (10 zonnepanelen) geldt een forfait van €60.

Let op: er zijn twee kolommen voor panelen OP het dak (de meeste zonnepanelen, ook die van StroomVanDeZon) en panelen die IN het dak liggen. Zorg dat je de juiste kolom kiest.

- Bij vraag 5a vul je dit forfaitbedrag nogmaals in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld).
- Bij 5b vul je de BTW in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur.  
- Bij vraag 5c en 5e vul je het verschil tussen de bedragen in.
- Vraag 5d vul je niet in.

Hebben je zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Kijk dan bij op de site van de Belastingdienst hoe je de omzetbelasting moet berekenen.


Meestal doe je maar één keer aangifte

Een “gewone” ondernemer moet elk kwartaal zijn BTW aangeven. Maar als je deelneemt aan de kleine ondernemersregeling doe je (meestal) maar een keer aangifte. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering. Tip: check aan het begin van het nieuwe kwartaal online of er een tweede aangifte voor je klaar staat. Kies in de aangifte bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’ voor ‘Nee’. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en versturen.


Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling

Als je meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR), hoef je maar 1 keer btw-aangifte te doen en daarna nooit meer. Dat scheelt administratie en geld: je hoeft geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst.


Wanneer is deelnemen een slimme keuze?

Meedoen aan de KOR is een slimme keuze als je niet van plan bent om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. De KOR geldt namelijk voor 3 jaar en gaat het kalenderjaar na aankoop van de zonnepanelen in. Je kunt je deelname pas na 3 jaar beëindigen. Dat betekent dat je 3 jaar lang geen btw kunt verrekenen of terugvragen. Ook niet voor het onderhoud van je panelen, een extra set panelen, of investeringen die je voor je nieuwe bedrijf doet.

Voorbeeld: Je koopt in februari 2020 zonnepanelen. In april 2020 vraag je de btw terug en meld je je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2021 in. Vanaf dat moment kun je 3 jaar lang geen btw meer terugvragen. Als je vóór eind 2020 nog extra zonnepanelen koopt, kun je die btw in 2020 nog wél terugvragen.

Er is één uitzondering: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.


Voor jezelf beginnen of extra panelen kopen

Heb je plannen om in de komende 3 jaar een extra set panelen te kopen of voor jezelf te beginnen? Check dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor jou een verstandige keuze is.


En als je niet meedoet aan de KOR?

Als je niet meedoet aan de KOR, ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. In die aangifte geef je aan hoeveel btw je moet betalen over jouw stroomopbrengst (teruglevering en eigen gebruik). Meestal is dit een vast gesteld bedrag (forfait). Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kunt je een schriftelijk verzoek indienen bij jouw belastingkantoor met de vraag of je 1 keer per jaar aangifte mag doen.

Het voordeel van ‘gewone ondernemer zijn’, is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van panelen (of de omvormer), of voor extra panelen, mag verrekenen met de btw die je moet betalen.


update 19-2-2021: zie ook wat Vereniging Eigen Huis van deze regels vindt.
Het formulier waarnaar verwezen wordt is voor consumenten (zonder BTW nummer). Zodra je een bedrijf hebt (eenmanszaak/ BV/ VOF oid), eigenlijk zodra je een BTW nummer hebt kun je dit formulier NIET gebruiken. 

Je dient op de gebruikelijke manier BTW terug te vorderen, zie ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-ondernemer


Heb je een BV? dan kun je toch via de KOR de BTW teruggave doen.

Alleen voor eenmanszaken en ZZP-ers zou dat via de onderneming lopen.


Wellicht is dit ook nog interessant voor je: https://stroomvandezon.nl/subsidie-en-belastingvoordeel-zonnepanelen/