Zonnepanelen aansluiten op groepenkast
Alle zonnepanelen op je dak worden met een kabel aangesloten op de omvormer. De plaats van de omvormer wordt op de dag van de installatie bepaald door ons in overleg met jou. De meest gebruikelijke plekken zijn de zolder of de garage.
De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Vervolgens plaatsen we een kabel tussen de omvormer en de groepenkast. Daardoor kunnen alle elektrische apparaten de zonnestroom gebruiken en heb je dus gratis stroom.
De kabel wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. In de groepenkast sluiten we de omvormer aan op een eigen aardlekautomaat. Op deze wijze zijn alle apparaten en kabels goed beveiligd tegen overbelasting. In dit geval is er geen extra groepenkast nodig, zolang er maar geen verbruikers tussen zitten.
Is mijn hoofdaansluiting wel zwaar genoeg?
De hoeveelheid zonnestroom die opgewekt kan worden is afhankelijk van de aansluiting in je meterkast. Het is belangrijk om vast te stellen of deze hoofdaansluiting enkel fase is of drie fase. Je aansluiting valt onder de zogenoemde kleinverbruikersaansluiting dat wil zeggen dat de aansluiting is begrensd tot maximaal 3x 80A.
De meterkast in?
In Nederland zijn de meeste woningen aangesloten op het elektriciteitsnet via een enkel fase aansluiting. In de standaard woning is deze normaliter 35A, maar in sommige situaties kan dit ook nog 25A of 40A zijn. Het is dus belangrijk om vooraf vast te stellen wat het niveau van de hoofd(af)zekering van je netaansluiting is omdat dit bepalend is hoeveel ‘zonnestroom’ maximaal in te voeden is.
Rekenvoorbeelden
Je hebt een 3 fasen aansluiting van 3 × 25A:
Per fase kun je dan een zekering van maximaal 25A / 1.6 = 16A monteren en per fase 3.680 Watt invoeden.
Het beste is om het vermogen gelijk te verdelen over de fasen. Op deze aansluiting kun je dus een systemen plaatsen met per fase maximaal 3.680 Watt met een totaalvermogen van 11.040 Watt.
Wil je bijvoorbeeld een 9.000 Wp systeem aanschaffen?
Kan dit niet op een enkel fase met een hoofdzekering van 35A worden geplaatst
Een 9.000W omvormer levert ca 9.000W / 230V = 39A.
Dat wil zeggen dat deze installatie met 50A afgezekerd moet worden.
De hoofdzekering moet in dit geval dus minstens 50A x 1.6 = 80A zijn.
Heb je nu 3 fasen? (3x25A)
Het beste is dan om het vermogen gelijk te verdelen over de fasen, dus 3000W per fase
3000W / 230V = 13A, hier is een 16A zekering per fase nodig.
Je hoofdaansluiting moet in dit geval minimaal 3 × 25A zijn.
Verzwaring aanvragen
Als blijkt dat je meer capaciteit nodig hebt, bijvoorbeeld 3 x 25A (3-fase), dan kun je via de website www.aansluitingen.nl verzwaring aanvragen. Als je verzwaring van jouw hoofdzekering aanvraagt dan doe je dit direct bij jouw netbeheerder.
Wat kost het verzwaren van de netaansluiting?
Voor het verzwaren van jouw netaansluiting betaal je eenmalige kosten aan de netbeheerder. Je ontvangt hiervoor een offerte. Daarnaast betaal je soms maandelijks hogere transportkosten; onder meer het ‘capaciteitstarief’ kan hoger worden.
De eenmalige kosten betaal je aan de netbeheerder, maar de periodieke kosten betaal je via de energieleverancier, die ze doorsluist naar de netbeheerder. De tarieven verschillen per netbeheerder en vind je terug op de betreffende website.
Let op: Heb je een oude meterkast?
Bij het omzetten van jouw aansluiting naar een driefasen aansluiting moet niet alleen de netbeheerder een aanpassing in de meterkast doen, maar moet er ook een aanpassingen worden gedaan ’achter de elektriciteitsmeter’. Een elektricien moet in dit geval een wijziging in de groepenkast doorvoeren, waarbij alle groepen opnieuw verdeeld worden over de nu beschikbare drie fasen. Heb je nu een meterkast die niet meer up-to-date is, dan is dit een goed moment om je meterkast weer helemaal op orde te brengen. Onze elektricien kan dat verzorgen. Wilt u hiervoor een offerte ontvangen? Stuur een mailtje met uw wensen naar info@stroomvandezon.nl