Zonnepanelen aansluiten in de meterkast

-Is uw energiemeter geschikt?

- Soorten meters

- Hoe wordt de zonnestroominstallatie aangesloten in mijn meterkast?

Voor het aansluiten in de meterkast zorgen de monteurs van StroomVanDeZon, daarover hoeft u zich niet druk te maken. Vooraf is het wel belangrijk dat u weet of uw elektriciteitsmeter stroom kan terugleveren en uw huisaansluiting en uw groepenkast de capaciteit van uw  zonnepanelen aankan.

Als u voor zonnestroom kiest is het mogelijk dat er extra kosten gemaakt moeten worden om uw systeem veilig en goed aan te sluiten. Het gaat meestal om drie zaken die u vooraf goed moet checken, nl. 

1. of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering (vervanging door een slimme meter is meestal gratis) én 

2. of uw huisaansluiting het opgewekte vermogen van de zonnepanelen aankan én

3. of uw groepenkast geschikt is en up to date en voldoet aan de NEN1010.


Is uw energiemeter geschikt voor terugleveren?

Niet elke energiemeter is geschikt om energie terug te leveren aan het net. Vooral oudere meters kunnen dit niet meestal niet. Dit betekent dat zij de terug geleverde energie niet registreren  en dat u de stroom eigenlijk gratis weggeeft. De oplossing is een moderne meter die zowel de afgenomen als de terug geleverde stroom registreert.


Uw netbeheerder informeren en checken of uw meter geschikt is voor teruglevering

Via energieleveren.nl of via https://www.liander.nl/consument/terugleveren/aanmelden moet u (dat is een verplichting) melden dat er bij u zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo wordt de netbeheerder op de hoogte gesteld dat u ook gaat "terugleveren". 

Zover is het nu nog niet maar u kunt wél alvast controleren of uw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Mocht het noodzakelijk zijn dat uw meter wordt vervangen om de teruglevering te faciliteren zal uw netbeheerder contact met u opnemen.

Meer informatie over salderen en of uw energiemeter geschikt is:https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/afnemers-van-energie/duurzame-energie

De meest toegepaste elektriciteitsmeters

1. Ferrarismeter

null

Als u nog een ferrarismeter heeft, dan ziet u de draaischijf terugdraaien als u stroom levert aan het net. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. In tegenstelling tot een slimme meter kunt u dus niet zien of bijhouden hoeveel stroom u heeft teruggeleverd.

Niet alle ferrarismeters zijn geschikt voor salderen aangezien sommige een terugdraaiblokkering hebben, zeker dan is het verstandig om de meter te (laten) vervangen.


2. Analoge meter

null

Analoge meters zijn niet geschikt in combinatie met zonnepanelen, omdat deze de terug geleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op! Analoge meters dienen daarom altijd te worden vervangen.


3. Slimme meter

null

Voordelen van een slimme meter

Slimme meters hebben veel voordelen:

  • Je hoeft niet langer zelf je meterstanden door te geven.
  • De jaarafrekening van je energiekosten is nauwkeuriger en voorkomt verrassingen achteraf.
  • Op elk moment meer inzicht in je werkelijke energieverbruik.

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als de terug geleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van de terug geleverde energie.

De slimme meter registreert ook dag- en nachttarief. Zonder slimme meter is dat per 1 juli 2021 niet meer mogelijk.

Naast dit overzicht wat je energieleverancier je elke maand stuurt kun je de slimme meter ook aan allerlei apps en websites koppelen om je nog meer inzicht te geven in je verbruik. zie hiervoor www.energieverbruiksmanagers.nl

De netbeheerders organiseren regelmatig vervangingsweken om op een efficiënte manier in een wijk. buurt of straat de oude meters te vervangen door nieuwe slimme meters.



4. Digitale meter

null

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Een digitale meter heeft een apart telwerk voor de teruggeleverde energie. De teruggeleverde energie wordt dus wel geregistreerd. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de teruggeleverde energie, maar het energiebedrijf niet.

Is uw huidige elektriciteitsaansluiting geschikt voor het vermogen van de zonnepanelen (en eventueel toekomstige elektrische apparaten)?

Omdat we steeds meer elektrificeren, steeds meer elektrische apparaten zoals bv een warmtepomp, laadpaal voor de auto en inductiekookplaat aansluiten is vaak de capaciteit van de huidige huisaansluiting onvoldoende. Vaak is het dan nodig een zwaardere aansluiting bij je netbeheerder aan te vragen. Meestal ga je dan van een 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting. Om te weten of uw huidige aansluiting voldoet en het opgewekte vermogen van de zonnepanelen kan verwerken kunt u dat checken mijnaansluiting.nl.

Meer over dit onderwerp op https://stroomvandezon.nl/1-fase-of-3-fasen-groepenkast/


Is je groepenkast geschikt en up to date en voldoet deze aan de NEN1010?


Aparte groep en aardlekautomaat (alamat)

Als er meer dan twee zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing volgens de NEN 1010 op een vrije groep in de meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen aangesloten worden.  Is er een vrije groep aanwezig dan zal die worden gebruikt, zo niet dan wordt een alamat geplaatst waar de zonnepanelen op worden aangesloten. Een alamat is een combinatie van aardlekschakelaar en groep(installatieautomaat) in één module waardoor de zonnepaneleninstallatie volledig gescheiden wordt van de rest van de huisinstallatie.  Mocht de zonnestroominstallatie een elektrisch probleem geven dan heeft dat geen invloed op uw overige apparaten.


De zonne-installatie wordt afgezekerd

Om ervoor te zorgen dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast, is het van belang dat het zonnestroomsysteem goed wordt afgezekerd. De stroomsterkte van de omvormer bepaalt hoe moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat.