StroomVanDeZon

Angst rondom brand en hacks

- Brand door zonnepanelen

- Omvormer hacken

Is de angst dat zonnepanelen vlam vatten reëel?

Als we om ons heen kijken, zien we steeds meer huizen met zonnepanelen. Afgelopen december waren er al twee miljoen woningen met zonnepanelen. Helaas komt het met enige regelmaat voor dat er een brand ontstaat door zonnepanelen. In het nieuws wordt dit dan ook erg uitvergroot. Maar, in de praktijk blijkt dit mee te vallen. Brandveilig.com meldt in 2020 dat het aantal incidenten met zonnepanelen per jaar nog geen 1 procent is. Iedere brand door zonnepanelen is er natuurlijk één te veel, maar de kans is relatief klein. Wees hierdoor dus niet terughoudend, want het levert ook zoveel op! 

StroomVanDeZon

Cyberaanvallen op zonnepaneelsystemen

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft laten weten dat er grote cyberaanvallen kunnen komen op zonnepaneelsystemen. Een wijk, een stad of zelfs heel Nederland zou zonder stroom komen te zitten. Door de slechte beveiliging van omvormers zouden ze kwetsbaar zijn voor hacks en storingen. 

Maar hoe realistisch is zo’n aanval? Als je een georganiseerde actie op loslaat, en alle omvormers in één keer uitzet en weer aanzet, dan krijg je pieken in je stroomnet. Het gevaar zit in de enorme dip in het elektriciteitsnetwerk die je dan krijgt, waardoor er bijvoorbeeld iets kan doorbranden in een transformatorhuisjes . Toch is de kans op een landelijke storing volgens Netbeheer Nederland door een hack zeer klein. Als je een hele wijk plat wil leggen, moet je serieus moeite doen en kennis hebben om een georganiseerde actie te plegen. 

In augustus 2024 gaan strengere eisen gelden voor cyberveiligheid van zonnepanelen. Omdat een omvangrijke aanval onwaarschijnlijk is, is er geen reden tot paniek, zeggen Netbeheer Nederland en Holland Solar. Wel raden ze aan om een sterk wachtwoord te kiezen om een mogelijke hack tegen te gaan. Daarnaast raden wij aan om je wachtwoord regelmatig te vernieuwen.