Btw op zonnepanelen terugvragen
05 februari 2020 

Btw op zonnepanelen terugvragen

 

Tot 1 juli 2020 is terugvragen van BTW voor particulieren mogelijk.

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft onlangs bepaald dat zonnepanelenbezitters, net als energiebedrijven, als ondernemers gezien moeten worden. Een particulier die zonnepanelen aanschaft, valt hierdoor onder de Kleine Ondernemersregeling. Als particulier hoeft u door deze regeling geen btw te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Daarom bespaar u als particulier veel geld omdat je in feite 21% van de investering terugkrijgt en het rendement van je zonnepanelen daardoor alleen maar verder stijgt.

Bij aanschaf van de zonnepanelen betaalt u echter een prijs inclusief 21 % BTW. Omdat u als “ondernemer”wordt gezien kunt u net zoals “gewone ondernemers” de betaalde BTW voor uw zonnepanelen terugvragen. Dat gebeurt met een “BTW-aangifte” en is niet moeilijk, volg het onderstaande stappenplan en binnen tien minuten is het geregeld.

Belangrijk:

 • Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het(kalender)jaar waarin je de panelen kocht.
 • Zowel de rekening voor je zonnestroominstallatie als die van je energieleverancier moeten op dezelfde naam staan om de BTW terug te krijgen. Zorg dat StroomVanDeZon de juiste gegevens krijgt zodat de factuur een juiste tenaamstelling heeft.
 • Het stappenplan hieronder geldt alleen voor consumenten/ particulieren
 • Voor ondernemers (ook zzp) lees je hier wat er mogelijk is. Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben.

Stappenplan

 • Stap 1: Start met invullen van het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders
 • Stap 2: Geef je rekeningnummer door
 • Stap 3: De BTW-aangifte doen

 

 • Meestal doe je maar één keer aangifte
 • Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling
 • Vragen over btw terugvragen
 • Zonnepanelen iets voor jou? Advies op maat

Stap 1: Start met invullen van het formulier  ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’

Door je eerst als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst kun je BTW gaan terugvragen. Download het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders, van de site van de Belastingdienst. Print het uit, vul het in en stuur het per post naar de Belastingdienst.

Het formulier wijst voor zich. Zorg wel dat je je BSN nummer en de factuurdatum bij de hand hebt, en let er dus nogmaals op dat tenaamstelling juist is zoals hier boven beschreven. Bij 2b kruis je aan of je wilt meedoen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Deelname aan de KOR heeft als voordeel dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen (bijvoorbeeld als je extra panelen koopt, maar ook als je een eigen bedrijf begint).

Binnen 10 dagen ontvang je van de Belastingdienst een brief “Vaststelling belastingplicht” . Hierin staat dat je als ondernemer bekend bent en krijg je een BTW-nummer.Daarnaast ontvang je nog een tweede brief met inloggegevens om de BTW aangifte digitaal te doen. Meestal moet je de aangifte digitaal doen maar soms ontvang je een papieren aangiftebiljet per post.

Heb je na ca. 2 weken nog niets ontvangen bel dan via 0800-0543 met de Belastingdienst.

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

Voordat je bij stap 3 de feitelijke aangifte doet is het handig om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst het rekeningnummer heeft waarop de BTW terugbetaald moet worden. Je kunt het rekeningnummer online doorgeven op de site van de Belastingdienst. Let op: mogelijk heeft de Belastingdienst al een rekeningnummer van je maar het is toch verstandig, om misverstanden te voorkomen, nogmaals je rekeningnummer door te geven (mag ook een ander nummer zijn dan al bekend is bij de Belastingdienst).

Heb je géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij ‘contactpersoon’ dan je eigen gegevens in. En bij ‘subnummer’ de 2 cijfers na de B van jouw omzetbelastingnummer in.

Stap 3: Btw-aangifte doen

Met je inloggegevens kun je digitaal de aangifte doen. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de BTW die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Welke onderdelen vul je in?

Allen de onderdelen 1 en 5. Bij onderdeel  2, 3 en 4 vul je niets in  maar klik je op “Akkoord”.

 • Bij vraag 1a vul je bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’  ‘0’ (cijfer) in. Bij ‘omzetbelasting’ vul je het forfaitbedrag in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Hiervoor geldt onderstaande tabel. Een voorbeeld: voor een systeem van 3.000 Wattpiek (10 zonnepanelen) geldt een forfait van € 60.
  • Let op: er zijn twee kolommen voor panelen OP het dak (de meeste zonnepanelen, ook die van StroomVanDeZon) en panelen die IN het dak liggen. Zorg dat je de juiste kolom kiest.
 • Bij vraag 5a vul je dit forfaitbedrag nogmaals in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld). Bij 5b vul je de btw in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur.  Bij vraag 5c en 5e vul je het verschil tussen de bedragen in. Vraag 5d vul je niet in.

 

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait (omzetbelasting) Forfait (omzetbelasting)
panelen OP het dak panelen IN het dak
1 – 1000 €20 €5
1001 – 2000 €40 €10
2001 – 3000 €60 €20
3001 – 4000 €80 €30
4001 – 5000 €100 €40
5001-6000 €120 €50
6001-7000 €140 €60
7001-8000 €160 €70
8001-9000 €180 €80
9001-10000 €200 €90

Hebben je zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Kijk dan bij op de site van de Belastingdienst hoe je de omzetbelasting moet berekenen.

Meestal doe je maar één keer aangifte

Een “gewone” ondernemer moet elk kwartaal zijn BTW aangeven. Maar als je deelneemt aan de kleine ondernemersregeling doe je (meestal) maar een keer aangifte. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering. Tip: check aan het begin van het nieuwe kwartaal online of er een tweede aangifte voor je klaar staat. Kies in de aangifte bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’ voor ‘Nee’. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en versturen.

Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling

Als je meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR), hoef je maar 1 keer btw-aangifte te doen en daarna nooit meer. Dat scheelt administratie en geld: je hoeft geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst.

Wanneer is deelnemen een slimme keuze?

Meedoen aan de KOR is een slimme keuze als je niet van plan bent om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. De KOR geldt namelijk voor 3 jaar en gaat het kalenderjaar na aankoop van de zonnepanelen in. Je kunt je deelname pas na 3 jaar beëindigen. Dat betekent dat je 3 jaar lang geen btw kunt verrekenen of terugvragen. Ook niet voor het onderhoud van je panelen, een extra set panelen, of investeringen die je voor je nieuwe bedrijf doet.

Voorbeeld: Je koopt in februari 2020 zonnepanelen. In april 2020 vraag je de btw terug en meld je je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2021 in. Vanaf dat moment kun je 3 jaar lang geen btw meer terugvragen. Als je vóór eind 2020 nog extra zonnepanelen koopt, kun je die btw in 2020 nog wél terugvragen.

Er is één uitzondering: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.

Voor jezelf beginnen of extra panelen kopen

Heb je plannen om in de komende 3 jaar een extra set panelen te kopen of voor jezelf te beginnen? Check dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor jou een verstandige keuze is.

En als je niet meedoet aan de KOR?

Als je niet meedoet aan de KOR, ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. In die aangifte geef je aan hoeveel btw je moet betalen over jouw stroomopbrengst (teruglevering en eigen gebruik). Meestal is dit een vast gesteld bedrag (forfait). Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kunt je een schriftelijk verzoek indienen bij jouw belastingkantoor met de vraag of je 1 keer per jaar aangifte mag doen.

Het voordeel van ‘gewone ondernemer zijn’, is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van panelen (of de omvormer), of voor extra panelen, mag verrekenen met de btw die je moet betalen.

Terug naar boven

Over de schrijver
Reactie plaatsen