Dampheat test (check)

Hoge omgevingstemperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een versnelling van het verouderingsproces van een zonnepaneel. Het doel van de Dampheat test is daarom het bepalen van de prestatie van zonnepanelen onder deze omstandigheden. Hoewel een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid in Nederland niet vaak voorkomen, is het wel belangrijk dat de zonnepanelen hier tegen bestand zijn.


Hoe werkt de dampheat test?

De zonnepanelen worden blootgesteld aan een constante temperatuur van 85 graden en aan een luchtvochtigheid van 85%. De zonnepanelen verduren dit 1000 uur (dat is ca. 42 dagen). Hierdoor wordt het zonnepaneel volledig nat en verzadigd met vocht, wat sterk belastend is voor alle verschillende onderdelen van het zonnepaneel. In de wetenschappelijke literatuur over zonnepanelen wordt opgemerkt dat zonnepanelen die deze test goed doorkomen alsnog kapot kunnen gaan wanneer de test met een paar honderd uur wordt verlengd. De test voor de PV Module Reliability Scorecard verlengt de testperiode daarom

naar 3000 uur. Maar, over het algemeen is 2000 uur voldoende voor regio's met minder extreme luchtvochtigheid, zoals Nederland. De dampheat test is onderdeel van de keuring voor het Europese IEC61215 certificaat.