De EL-test (check)


Met de EL-test wordt er gekeken of een zonnepaneel geen onzichtbare gebreken heeft. EL staat voor Elektroluminescentie. Met röntgentechniek wordt er gekeken of er kleine scheurtjes, slechte cellen (ook wel hotspots) of andere gebreken aanwezig zijn in het zonnepaneel. Deze test is belangrijk, omdat een zonnepaneel met deze onzichtbare gebreken minder opbrengt en een kortere levensduur heeft.


100% foutvrije zonnepanelen

Met de EL-test is het mogelijk om defecte cellen te vinden, nog voordat het ‘lamineringproces’ plaatsvindt. In het lamineringsproces worden de verschillende lagen van de zonnecel definitief samengesmolten. Doordat de ‘slechte cellen’ met behulp van de EL-test gevonden worden, is het mogelijk deze zonnecellen eruit te halen voordat het zonnepaneel geleverd wordt. Zo leveren wij 100% foutvrije panelen.

Let op: niet alle producenten voeren een EL-test uit, omdat dit de prijs van de zonnepanelen verhoogd. Het grote risico hiervan is dat het rendement over de gehele levensduur onzeker wordt. StroomVanDeZon levert daarom uitsluitend panelen die voor, tijdens en na de assemblage aan een EL-test zijn onderworpen.

Hoe werkt een EL-test?

Het Duitse testinstituut TÜV Rheinland voert de EL-testen voor onze zonnepanelen uit. Bij de EL-test worden er röntgenfoto’s gemaakt van de zonnecellen waarop eventuele haarscheuren, gebroken cellen en hotspots duidelijk te zien zijn. Zijn deze gebreken aanwezig? Dan worden deze zonnecellen eruit gehaald. Op de onderstaande foto's wordt het verschil weergegeven tussen een zonnepaneel met haarscheurtjes en een goed zonnepaneel van StroomVanDeZon.