Flashtest (check)


Met de Flashtest worden de zonnepanelen getest op uiteindelijk vermogen. Het is namelijk mogelijk dat de zonnepanelen niet de opbrengst leveren die is aangegeven door de fabrikant. Doordat StroomVanDeZon alleen zonnepanelen levert die positief uit de Flashtest komen, bent u er zeker van dat de panelen die op uw dak liggen ook daadwerkelijk de genoemde opbrengst halen.


Hoe werkt de Flashtest?

Tijdens de flashtest wordt het vermogen van de zonnepanelen gemeten in een zonnesimulator. De panelen worden in de simulator blootgesteld aan een instraling van 1000W/m2 (ook wel 1 zon genoemd). Daarnaast wordt de celtemperatuur constant op 25˚C gehouden en de luchtdruk op 1,5 atmosfeer. De flashtest test de stroom- en spanningswaarden van de panelen. Het resultaat van de test weerspiegelt het vermogen van het paneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Bovengenoemde omstandigheden worden Standard Test Conditions genoemd, ofwel STC.


Het uiteindelijke vermogen van zonnepanelen

Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen, gemiddeld 60 per paneel, hebben elk hun eigen vermogen. Een zonnecel heeft een vermogen van ongeveer 4-5 watt. Al het vermogen van de zonnecellen samen is het totale vermogen van het zonnepaneel. De zonnecellen met ongeveer hetzelfde vermogen worden bij elkaar genomen en in dezelfde serie gezet. Deze series worden verdeeld in 300, 305, 310 etc. wattpiek zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat een zonnepaneel na productie vaak meer watt heeft. De panelen van StroomVanDeZon hebben vaak 1-3% meer wattpiek. Veel verschil tussen zonnepanelen in een serie kan nadelig zijn. De stroom die door de panelen loopt, wordt namelijk beperkt door de cel met het laagste vermogen binnen de serie. Door vooraf te berekenen wat de vermogens van de panelen zijn, kunnen de panelen met hetzelfde vermogen in de sectie worden geplaatst. Zo wekt u de ideale opbrengst op.