Op het moment gebruiken we veel grijze stroom en produceren we veel CO2-uitstoot. Gelukkig bestaat er een sterke tegenhanger van grijze stroom: groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen en veroorzaakt weinig tot geen CO2-vervuiling. Het gebruik van groene stroom haalt niet de huidige CO2 uit de lucht, maar produceert ook geen extra CO2. Je bespaart wat je anders aan normale stroom zou uitstoten.
Kosten zonnepanelen meer CO2 dan ze leveren?
Dit klopt niet, want na één jaar is het CO2-saldo van een paneel al positief. Om een zonnepaneel te maken, te vervoeren en te installeren is namelijk maar een periode van tien tot veertien maanden nodig om de CO2-uitstoot te neutraliseren. Na deze periode vermindert uw netto CO2-uitstoot direct.(https://www.platendt.nl/nieuws/vier-misvattingen-over-zonne-energie)
CO2-compensatie
1. Heeft u een groene tuin met één of meerdere bomen? Dan bent u al aan het compenseren! Bomen nemen namelijk CO2 op. Eén boom haalt gemiddeld 24kg CO2 per jaar uit de lucht. Naast bomen planten in eigen tuin zijn er ook verschillende organisaties die het planten van bomen voor jou regelen: zij investeren met jouw geld in het planten van bomen en bossen over de hele wereld.
2. U kunt ook compenseren door het betalen van een bedrag. Een gemiddeld huishouden (jaarlijks verbruik: 1500m3 en 3300kWh stroom) kan compenseren door tussen de 25 en 40 euro voor gas en tussen de 20 en 25 euro voor stroom te betalen (milieucentraal)
Tips voor CO2-besparen
Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we de CO2-uitstoot verminderen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt CO2-besparen.
U kunt uw CO2-uitstoot verminderen door:
- Minder energie te gebruiken in huis;
- Minder met de boot, auto of het vliegtuig te reizen;
- Kies voor duurzame energie
- Plaats zonnepanelen op je dak