Installatiedag

- Wat gebeurt er op DE dag?

U heeft de keuze gemaakt om eigen stroom op te gaan wekken! Maar voor het zover is, moeten de zonnepanelen nog geïnstalleerd worden op uw dak. Dit kan vrijwel altijd in één dag, zodat u ehttps://stroomvandezon.nl/installatiedag/r zo min mogelijk hinder aan ondervindt! Om u inzicht te geven in het verloop van een installatie dag, worden alle werkzaamheden hieronder op een rijtje gezet.

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten voorafgaande aan de installatie dag. Om ervoor te zorgen dat de installatie snel en vlekkeloos verloopt, vindt u hier een checklist om voorafgaande aan de installatie door te nemen. Zo zijn niet alleen de monteurs maar ook u goed voorbereid op de installatie.


Plek van de omvormer

De omvormer wordt in veel gevallen op zolder geplaatst. Echter kan het ook zo zijn dat de omvormer bijvoorbeeld in de garage of kelder wordt geplaatst. Er wordt altijd gekeken naar een plek met genoeg ruimte om de omvormer, zodat de warmte van het apparaat weg kan. De plek van de omvormer wordt altijd samen met u bepaald.

De omvormer wordt in overleg tussen jou en de installateur geplaatst. Het helpt als je van te voren al mogelijke locaties bepaalt. Wenselijk is dat er 50 cm onder de omvormer aan vrije ruimte is en 30 cm vrije ruimte aan beide zijkanten en de bovenkant. Dit is van belang om de koeling van de omvormer zo goed mogelijk te laten werken. Kijk in je offerte onder het kopje "Uitgebreide specificatie zonnestroom systeem" voor de afmetingen van je omvormer. Uit de praktijk blijkt dat veel voorkomende locaties zijn: zolder, overloop, bijkeuken, garage etc. Het is niet aan te bevelen om de omvormer in een ruimte te hangen waar je veel aanwezig bent, dit omdat de omvormer nooit helemaal geruisloos zal werken.


Kabeltraject

Voordat de monteurs met hun werkzaamheden beginnen, overleggen zij met u hoe het kabeltraject van de installatie weggewerkt zal worden. In veel gevallen kunnen de kabels via een loze leiding of schacht in het huis getrokken worden. Zo liggen de kabels nergens in het zicht en heeft u er geen last van. De afwerking van het kabeltraject wordt altijd volledig in overleg, naar uw wensen uitgevoerd. 

De omvormer dient te worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. De aansluiting geschiedt door middel van een standaard elektriciteitskabel die getrokken wordt van de omvormer naar de meterkast. Deze kabel heeft een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm. De diameter is afhankelijk van de dikte van het draad, 2,5 of 4 mm, en het aantal draden 3 of 5 (1 of 3 fasen omvormer). Ter plekke zal de installateur in overleg met jou bepalen hoe het kabeltraject zal lopen. Het is daarom wel handig om voorafgaand aan de installatie alvast de mogelijkheden te bekijken.

Toegankelijkheid

Zorg er voor dat de ruimten waar de installateurs hun werkzaamheden verrichten goed bereikbaar zijn op de dag van de installatie. Denk hierbij specifiek aan de meterkast en aan de plek waar de omvormer dient te worden opgehangen. 


Staat van het dak (schuin pannendak)

De onderconstructie van de zonnepanelen wordt door middel van zogenaamde dakhaken aan het dak bevestigd. Deze dakhaken worden over de pannen en panlatten geschoven. Het is daarom belangrijk dat het dak in goede staat is. Twijfel je over de staat van uw dak overleg dit dan tevoren met ons. 


Dakpannen met stormhaken (schuin pannendak)

Indien jouw dakpannen vastzitten met zogenaamde stormhaken dan vragen wij je om dit van te voren bij ons te melden. Onze installateurs kunnen zich hier dan op voorbereiden voorafgaand aan de installatie. 


Reservedakpannen (schuin pannendak)

Hoewel onze monteurs zo nauwkeurig mogelijk werken kan er altijd een dakpan breken, zeker bij oudere poreuze dakpannen. Soms treffen we ook reeds gebroken pannen op het dak aan. Wij willen je vragen voor de installatiedag te zorgen voor enkele reserve dakpannen die onze monteurs kunnen gebruiken mochten zij gebroken pannen aantreffen.  

Monitoring

In verband met het instellen van de monitoring tijdens de installatie de netwerknaam en het wachtwoord van jouw WiFi-netwerk beschikbaar houden. De monteurs hebben deze gegevens nodig om de monitoring voor je in te kunnen stellen.


Wat je nu zelf al kunt regelen:


Is je huidige elektriciteitsaansluiting geschikt voor het vermogen van de zonnepanelen?

Om te weten of jouw huidige aansluiting voldoet en het opgewekte vermogen van de zonnepanelen kan verwerken adviseer ik je dat te checken op mijnaansluiting.nl of https://www.liander.nl/contact. Om inzicht te krijgen in je huidige aansluiting kun je hier een account aanmaken.

Mogelijk is het noodzakelijk dat je aansluiting verzwaard moet worden.


Je netbeheerder informeren en checken of je meter geschikt is voor teruglevering

Via energieleveren.nl moet (dat is een verplichting) je melden dat er bij jou zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo wordt de netbeheerder op de hoogte gesteld dat jij ook gaat "terugleveren". Mocht het noodzakelijk zijn dat jouw meter wordt vervangen om de teruglevering te faciliteren zal je netbeheerder contact met je opnemen.


Je moet onderstaande gegevens invullen:


- AC-of uitgangsvermogen omvormer in kilowatt (kW)

- Aantal zonnepanelen

- Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp)

- Merk omvormer

- Type omvormer

- Elektriciteitsopslag installatie (nee, tenzij u accu's voor opslag heeft)

- Datum inbedrijfsname


Je energieleverancier informeren

Het is ook handig jouw energieleverancier te laten weten dat je zonnepanelen hebt. Nu je zelf stroom gaat opwekken zou je ervoor kunnen kiezen om je voorschotbedrag bij de energieleverancier te verlagen.


Verzekering van uw zonnestroomsysteem

Meestal wordt jouw zonnestroomsysteem mee-verzekerd via je opstalverzekering. Wij adviseren je daarom jouw verzekeraar te informeren dat je vanaf nu zonnepanelen hebt.