Levensduur omvormer

- De ruimte heeft invloed

- String omvormers

- SolarEdge systeem mét optimizers

Bij de aanschaf van zonnepanelen speelt de omvormer een belangrijke rol. De omvormer zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Via onze software berekenen wij wat de meest geschikte omvormer is in uw situatie. De levensduur en garantievoorwaarden van de verschillende omvormers verschilt maar gemiddeld is de garantie op een omvormer 10- 12 jaar. Dit betekent dat tijdens de levensduur van uw installatie ( ca. 25 jaar) éénmaal een omvormer vervanging moet plaatsvinden. Omdat de technologie steeds beter wordt en de prijzen steeds lager is dit over 10-12 jaar geen groot probleem, maar u moet er wel rekening mee houden.


Invloed van de ruimte op de omvormer

Een goed geventileerde ruimte kan de levensduur van de omvormer verlengen. Als de omvormer op zijn top draait (een hele zonnige dag) ontwikkelt deze behoorlijk wat warmte en dan is het goed als die warmte weg kan. Dat is de reden dat we de omvormer het liefste in een niet te kleine ruimte die goed geventileerd kan worden ophangen, beter voor de levensduur en dus voor uw portemonnee.


String omvormers (serieel geschakeld systeem)

Een omvormer is opgebouwd uit verschillende elektronische componenten. Wanneer één van de componenten in de omvormer zijn werking verliest, moet vaak de gehele omvormer vervangen worden. De kwaliteit van de verschillende onderdelen bepalen de levensduur van de omvormer. Leveranciers van omvormers geven verschillende garanties op omvormers. Bij het gebruik van een Autarco-omvormer kunt u er rekening mee houden dat de omvormer na de gebruikelijke 8 tot 12 jaar vervangen moet worden (de garantie is 10 jaar).


SolarEdge systeem met optimizers (parallel geschakeld systeem)

Een omvormer van SolarEdge werkt met een optimizer per zonnepaneel. Optimizers maximaliseren de opbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel. De omvormer van SolarEdge bestaat uit minder technische componenten dan string omvormers omdat het MPPT deel is overgebracht naar de optimizer. De SolarEdge omvormer hoeft dus alleen nog de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, een eenvoudig proces wat minder onderdelen/componenten vraagt waardoor de levensduur langer is. Hierdoor gaan de omvormers over het algemeen langer mee dan string omvormers. SolarEdge biedt dan ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie op de omvormer. De optimizers van SolarEdge hebben standaard een garantie van 25 jaar.