De onderhoud van uw zonnepanelen

- Hoe moet ik reinigen?

- Hoe vaak?

-Onderhoud zonnepanelen

First things first: zonnepanelen hebben eigenlijk niet veel onderhoud nodig. Maar, om het optimale rendement uit uw zonnepanelen te halen is het wel belangrijk om zo nu en dan te controleren hoe uw zonnepanelen erbij liggen. Zonnepanelen schoonmaken is eigenlijk niet nodig regen en sneeuw zorgen ervoor dat de zonnepanelen schoon worden. Meer over het onderhoud van uw zonnepanelen leest u hieronder.


Zonnepanelen reinigen

Zoals hierboven al is beschreven, is het schoonmaken van de zonnepanelen meestal niet nodig. Wanneer u ziet dat de zonnepanelen vuil zijn of u merkt dat de opbrengst terugloopt, is het vaak wel verstandig om de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Voordat u hieraan begint, is het belangrijk om de volgende checklist eerst goed door te nemen. Als de zonnepanelen niet met de juiste producten of op de juiste manier schoon worden gemaakt, kunnen ze ernstig beschadigen! Twijfelt u of uw zonnepanelen schoongemaakt moeten worden? Onze adviseurs helpen u graag!

Zonnepanelen schoonmaken checklist:

Do's
Gebruik lauw (zacht) kalkvrij water of regenwater
Gebruik een zachte spons
Dont's
Gebruik GEEN gewone zeep of schoonmaakmiddel
Gebruik GEEN schuurspons of hogedrukreiniger.

Liever niet zelf het dak op om de zonnepanelen schoon te maken? Dat begrijpen we. Het schoonmaken van de zonnepanelen kunt u ook prima laten doen door een specialist. Vaak kan de lokale glazenwasser dit al voor u doen. De meeste glazenwassers hebben speciaal materiaal om zonnepanelen te reinigen.

Onderhoud zonnepanelen, wanneer?

In principe gaan wij er altijd vanuit dat zonnepanelen bijna geen onderhoud nodig hebben. Er zitten geen bewegende delen in en doordat ze schuin op het dak liggen, zorgt iedere regenbui ervoor dat de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor daken die dicht bij een drukke weg of zware industrie staan, kan het nuttig zijn om af en toe de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Maar, doe dit alleen wanneer de opbrengst substantieel terugloopt, zoals in lange droge periodes.