Opbrengst zonnepanelen

- Het vermogen bepaalt de opbrengst maar ook de ligging

- Opbrengst berekenen

Benieuwd wat zonnepanelen opbrengen in Nederland?  Je ziet het in onderstaande afbeelding. Het is duidelijk dat je zonnepanelen meer opleveren als ze meer op het zuiden liggen. Hoewel moderne zonnepanelen ook stroom opwekken als de zon niet schijnt is het natuurlijk gunstig als ze zoveel mogelijk in de zon liggen. Maar zelfs als de ligging niet 100% optimaal is zullen zonnepanelen ervoor zorgen dat je meestal flink gaat besparen op je stroomrekening.null


In deze afbeelding zie je de specifieke opbrengst in kWh/KWp bij verschillende oriëntaties op de zon en verschillende hellingshoeken van de panelen. Je ziet dat de opbrengst maximaal is nl. 979 kWh/kWp) bij een volledige zuidligging en bij een hoek van 35 graden.



Rendement zonnepanelen

Het vermogen, dat zonnepanelen kunnen opbrengen, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit vermogen is het nominale vermogen onder de Standard Test Conditions (STC). Om de opbrengsten van zonnepanelen te kunnen vergelijken worden deze altijd getest onder deze STC condities. De belangrijkste condities zijn: 25 graden Celsius en een instraling van 1000 W/ m2.


Opbrengst zonnepanelen berekenen

In onze offertes wordt altijd de verwachte opbrengst berekend voor jouw specifieke situatie. Dit betekent dat in deze berekening rekening wordt gehouden met de orientatie, de helling, de plaatselijke zoninstraling( gebaseerd op jarenlange statistische weersinformatie), of er objecten (bomen?) zij  die schaduw veroorzaken op de panelen, etc zodat wij een nauwkeurige voorspelling kunnen doen van de opbrengst.

Grofweg kun je op onderstaande manier de opbrengst van jouw zonnestroomsysteem berekenen:

null

Zijn zonnepanelen in de herfst en winter nog wel rendabel?


Zonnepanelen zijn eigenlijk daglichtpanelen. Dit betekent dat zij ook stroom opwekken als er minder of zelfs geen zon is. Natuurlijk leveren ze dan minder op dan wanneer ze vol in de zon liggen zoals je hier boven hebt gezien maar het is in ieder geval geen reden om ze niet in de winter te laten installeren.

Sommige mensen willen de installatie uitstellen tot het voorjaar omdat ze dan het idee hebben dat ze sneller de investering terugverdienen en omdat ze direct de hogere opbrengst zien. Ik zal hier uitleggen dat dit een misverstand is.

De piek van opbrengst van zonnepanelen ligt tussen maart en oktober. Maar ook in de herfst en winter is er straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren. Daarnaast maakt het niet uit op welk moment in een jaar je de zonnepanelen laat installeren. Voor de saldering wordt gekeken naar een vol jaar (geen kalenderjaar) Van bv 10 januari 2021 tot 9 januari 2022. In dat jaar is de opbrengst gelijk aan de opbrengst van bv 15 mei 2021 tot 14 mei 2022. De zon schijnt gewoon en houdt ( gelukkig:)) geen rekening met het moment waarop jij de zonnepanelen koopt.

De saldering gaat over je totale jaarverbruik en het maakt dus niet uit wanneer dat begint of eindigt. M.a.w. er is geen enkele reden om te wachten met zonnepanelen totdat de zon weer gaat schijnen. Ik zou zeggen in tegendeel zelfs, In de winter installeren heeft de volgende voordelen:


  • Levertijden zijn korter omdat de installateurs meer tijd hebben
  • De komende maanden ( stand januari 2021) worden prijsstijgingen verwacht
  • Voordat de zon echt gaat schijnen ben jij er klaar voor ( maar dat maakt dus eigenlijk niet uit zoals je hierboven hebt gelezen)

 Zonnepanelen en sneeuw

Maar hoe zit het dan met zonnepanelen en sneeuw? Een dikke laag sneeuw op de zonnepanelen is ondoordringbaar en kan er inderdaad voor zorgen dat uw zonnepanelen minder rendement opleveren of zelfs naar het nulpunt dalen. Over het algemeen zal, wanneer het niet te hard vriest, de sneeuw door de zon vanzelf van de zonnepanelen afglijden. Om te voorkomen dat bij hevige sneeuwbuien de sneeuw toch blijft liggen, is het aan te raden om uw zonnepanelen in de winter in een hoek van minimaal 40 graden te plaatsen. Ook op deze manier schuift de sneeuw vanzelf van uw zonnepanelen af. Natuurlijk is dit niet bij iedereen mogelijk, in dit geval kunt u ook zelf met een zachte borstel de sneeuw van uw zonnepanelen verwijderen. Houdt hierbij uiteraard wel rekening met uw eigen veiligheid.