Rendement van zonnepanelen over de seizoenen

- Instraling

- Zonuren

- Temperatuur

- Opbrengst zonnepanelen winter

Zonnepanelen in Nederland, levert dat wat(t) op? Vaak krijgen wij de vraag of zonnepanelen in Nederland wel genoeg opleveren. Je zou denken dat het gematigde zeeklimaat niet voor de ideale weersomstandigheden zorgt. Nederland heeft namelijk milde winters, milde zomers en gedurende het hele jaar neerslag. Maar, zo simpel is het rendement van een zonnepaneel niet te voorspellen. Weten hoe het werkt en of een Nederlands dak echt geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan snel verder.


-Instraling

Met instraling bedoelen we de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak, of in dit geval het zonnepaneel, bereikt. Zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hoek geplaatst. Dit is nodig voor een goede instraling en zodat het regenwater het vuil goed van de zonnepanelen kan spoelen. De meest gunstige hellingshoek is rond de 35 graden. De ligging van het dak speelt uiteraard ook mee, een dak pal op het zuiden is het meest gunstig voor de opbrengst. Waarom? De zon valt dan het beste op het dak.

Zonuren

Het aantal zonuren in Nederland ligt natuurlijk lager dan in zuidelijkere landen. Maar, de opbrengst van uw zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van direct zonlicht. Ook bij diffuus licht door weerkaatsing of wolken werken de zonnepanelen goed. Bij directe instraling door de zon is de opbrengst wel hoger dan bij instraling van diffuus licht. Het aantal directe zonuren verschilt per locatie. Op onderstaande afbeelding van het Joint Research Center kunt u zien dat er in de kustgebieden gemiddeld meer zonuren zijn dan in overige gebieden. Ter vergelijking: in plaatsen aan de Zuid Spaanse Middellandse Zeekust zijn er gemiddeld 2.558 zonuren per jaar.

null


Temperatuur

Een warmer klimaat betekent niet automatisch betere omstandigheden voor een zonnepaneel. Het klinkt wellicht raar, maar zonnepanelen houden niet van warmte. Als het buiten 30 graden is, kan de temperatuur van de zonnepanelen makkelijk 60 graden zijn. Als een zonnepaneel erg warm wordt, verliest het vermogen en dat resulteert in minder opbrengst. De hoogste opbrengst wordt behaald op het moment dat de zon schijnt, maar het kouder is en er een koel windje staat.

Dit is ook de reden waarom de opbrengst van zonnepanelen in de maanden april, mei en juni vaak maar een fractie minder is dan in de zomermaanden juli en augustus. De zon-instraling is lager dan in de zomermaanden, maar de lagere temperatuur vergoedt dit ruimschoots. Wilt u meer weten over de precieze werking van zonnepanelen? Lees het hier!


Opbrengst zonnepanelen winter

Hoewel de lente- en zomermaanden dus zorgen voor de hoogste opbrengsten, is het ook interessant om te weten hoe rendabel zonnepanelen over de rest van het jaar zijn. In de regel is het zo dat de zonnepanelen in de wintermaanden weinig zonne-energie opwekken. Maar weinig betekent niet niks.