Soorten zonnepanelen

- Monokristallijne cellen

- Polykristallijne cellen

- Amforme cellen

In de basis werken alle zonnepanelen op dezelfde manier. Het zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en elke zonnecel bestaat uit verschillende lagen silicium. Tussen de lagen silicium ontstaat elektrische spanning als de zon er op schijnt. Ondanks dezelfde werking zijn er wel verschillende ‘soorten’ zonnepanelen. Grofweg zijn er drie typen zonnepanelen, of beter gezegd typen zonnecellen: multi- of polykristallijn, monokristallijn en dunne film. Hoewel er drie soorten bestaan, bieden wij alleen monokristallijn aan.

Monokristallijne cellen

De zonnecellen in een monokristallijn paneel bestaan uit één kristal. De oppervlakte hiervan is egaal zwart/donkerblauw, heeft geordende elektroden én haalt een efficiëntie van ongeveer 17%. De productiekosten van een monokristallijn zonnepaneel liggen hoger dan die van het polykristallijn zonnepaneel. Deze zonnepanelen worden ook wel design zonnepanelen genoemd. Ze zijn namelijk bijna egaal zwart en vallen minder op. Er zijn twee soorten mono-panelen, met een witte backsheet en met een zwarte backsheet. Wij bieden zonnepanelen met een zwarte backsheet aan, deze zorgen voor een goed rendement en zijn qua uiterlijk ook het mooist.

Polykristallijne cellen

De zonnecellen in een polykristallijn paneel bestaan uit meerdere (poly) kristallen. De kleur van deze cellen is blauw en de efficiëntie ligt op ongeveer 15-16%. Zonnepanelen met polykristallijn worden vaak blauwe zonnepanelen genoemd, omdat ze opvallen door de blauwe kleur. De zonnecellen bestaan tijdens de productie uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij vertonen een soort gebroken schervenpatroon. Momenteel hebben wij deze zonnepanelen niet in ons assortiment.

Dunnefilm panelen (amorfe cellen)

Dunnefilm werd vroeger bijna uitsluitend voor horloges en zakrekenmachines gebruikt. Dankzij de moderne productieprocessen zijn ze nu ook geschikt als materiaal voor zonnepanelen. Het grote voordeel: ze zijn niet duur, omdat de prijzige siliciumlaag slechts flinterdun op een draagmedium wordt gedampt. Maar, hierdoor hebben ze wel een rendement van slechts 5 tot 10%. Voor het plaatsen van de panelen is ook veel ruimte op het dak nodig, omdat de efficiëntie van het paneel lager ligt. Lees hier meer over dunnefilm panelen. Bij StroomVanDeZon bieden wij dit type zonnepaneel niet aan.