Stijging woningwaarde van huis met zonnepanelen

- Waarde van een woning stijgt met zonnepanelen

- Energielabel

- Positieve invloed op WOZ-waarde

- Waarom een huis met zonnepanelen aantrekkelijk is

Aan zonnepanelen zitten een heleboel voordelen, zoals dat het goed is voor het milieu, dat je bespaart op jouw energierekening en dat het een veilige investering is. Maar, wist jij dat zonnepanelen er ook voor zorgen dat jouw woning meer waard wordt? Hoe dat precies zit leggen we uit in dit artikel.


Waarom stijgt een woning met zonnepanelen in waarde?

Eigenlijk is het heel simpel: een zonnepanelen systeem voegt letterlijk waarde toe aan jouw huis. Net zoals een nieuwe badkamer, isolatie van jouw huis of een uitbouw ervoor zorgt dat jouw huis beter en aantrekkelijker wordt en dus in waarde stijgt.

Een huis met zonnepanelen heeft gemiddeld een waarde stijging van €5500. - USP Marketing Consultancy

De gemiddelde waarde stijging door zonnepanelen is dus ongeveer gelijk aan de gemiddelde aanschafwaarde. Ga je het huis met zonnepanelen verkopen? Geen probleem, door de woningwaarde stijging krijg je het bedrag van de zonnepanelen vaak gewoon terug in de verkoopprijs.


Beter energielabel door zonnepanelen

De meeste woningen in Nederland hebben een energielabel. Hieraan kun je zien of de woning energiezuinig is of niet. Een woning met zonnepanelen krijgt vaak een beter energielabel. Dat is niet alleen handig voor jouw eigen inzicht, maar potentiële kopers kunnen ook in één opslag zien dat de energiekosten van het huis met zonnepanelen gaan mee vallen. Dat maakt jouw huis een stuk aantrekkelijker. Zo verhoogt een energielabel dus ook de waarde van jouw woning.


Zonnepanelen hebben een positieve invloed op de WOZ-waarde

Allereerst: de Waarderingskamer die toezicht houdt op de WOZ-taxaties, stelt dat zonnepanelen nu nog niet automatisch leiden tot een hogere WOZ-waarde. Maar, uit onderzoek naar de WOZ bepaling door gemeenten blijkt dat steeds meer gemeenten kiezen om zonnepanelen mee te nemen in de berekening. De Vereniging Eigen Huis stelt daarnaast dat zonnepanelen in de meeste gevallen, net als andere verduurzamingsmaatregelen, zullen leiden tot een waarde stijging van de woning. Dus, heb je zonnepanelen, dan kun je ervan uitgaan dat de WOZ-waarde van jouw huis in de toekomst toeneemt.

Let op: de WOZ-waarde stijgt alleen als de woningeigenaar ook eigenaar is van de zonnepanelen. Met andere woorden zonnepanelen huren verhoogt de WOZ-waarde niet.


Een huis met zonnepanelen is aantrekkelijker

Steeds meer mensen op zoek naar een huis vinden duurzaamheid belangrijk. Niet alleen het energie label van een huis speelt een rol, maar ook of een huis zonnepanelen heeft. Uit het marktonderzoek van de USP Marketing Consultancy blijkt dat meer dan 30% van de consumenten een aantal jaar geleden al aangaf de voorkeur te hebben voor een huis met zonnepanelen. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer mensen liever een huis kopen mét zonnepanelen.