Stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet



Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt zal het "overschot", dat deel wat je niet direct gebruikt als je panelen werken, terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Als aan het einde van een jaar (je contractjaar bij jouw energiemaatschappij) blijkt dat je meer hebt terug geleverd dan dat je hebt afgenomen , ontvang je voor dat deel een terugleververgoeding. Tot jouw eigen verbruik mag je de terugegeleverde energie wegstrepen tegen je verbruik, dat wordt salderen genoemd.

Hier is hoe het proces van terugleveren van zonnestroom doorgaans werkt:

1. Energieproductie: Zonnepanelen op het dak van een gebouw zetten zonlicht om in elektriciteit.

2. Eigen verbruik: De elektriciteit die direct wordt geproduceerd, wordt eerst gebruikt om aan de behoeften van het gebouw te voldoen. Als er op dat moment meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, gaat het overschot naar het elektriciteitsnet.

3. Terugleveren aan het net: Het overschot aan elektriciteit wordt via een omvormer teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Deze omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom die geschikt is voor het net.

4. Terugleveringsteller: De elektriciteitsmeter registreert zowel de elektriciteit die wordt verbruikt als de elektriciteit die wordt teruggeleverd. Dit stelt het elektriciteitsbedrijf in staat om het verschil bij te houden.


Terugleververgoeding:  alleen voor dat gedeelte wat je meer terug levert dan je eigen verbruik valt onder de terug lever vergoeding. 

Stel eigen verbruik is 3000 kWh/jaar en je zonnepanelen leveren 4.000 kWh/jaar. Tot 3000 kWh kun je dan salderen, de overige  1000 kWh lever je terug en dat is tegen het terug levertarief ( 9-12 cent).


Als je goed geadviseerd bent en je systeem niet veel groter is qua opbrengst dan je eigen verbruik heb je niets te maken met de terug leververgoeding. 99 % van de consumenten hebben niets te maken met de terug lever vergoeding. Dus maak je systeem niet te groot.


In augustus 2023 heeft energiebedrijf Van den Bron aangekondigd zonnepanelen houders een tarief te laten betalen voor het terug leveren van zonnestroom. De reden zou zijn dat het terug leveren hen geld kost. Dit is zeer discutabel omdat het niet om kosten gaat maar vermindering van hun winst.....

Anderzijds, het gaat om een paar tientjes per maand terwijl met de huidige stroomprijzen (deze zijn anno september 2023 nog steeds meer dan 2 x zo hoog als voor de energiecrisis) je besparing  zo interessant is dat deze bedragen in het niet vallen... en je hebt natuurlijk ook altijd nog de mogelijkheid naar een andere energieleverancier te gaan (alleen van de Bron heft op dit moment deze kosten).

Bovendien: een van de nieuwe technieken zijn thuisaccu's. Als je een thuisaccu hebt kun je de stroom die je normaal gesproken zou terug leveren opslaan in je accu en later gebruiken (meestal overdag opslaan en s 'avonds gebruiken) en hoef je niets meer terug te leveren.

zie greenguys: https://www.youtube.com/watch?v=K9atwxzG7YA