Subsidie op (dak)isolatie

Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE)

Per 1-1-2021 is er de Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE)


Onder de ISDE vallen vloer-, bodem-, glas-, dak-, gevel- of spouwmuurisolatie. Bij de ISDE-regeling valt ook de warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting in combinatie met één van de bovenstaande isolatiemaatregelen.

Voor de ISDE-regeling zal een minimum van twee maatregelen gelden. 

Je moet binnen een jaar ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie, óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie-aanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Ongewijzigd in ISDE regeling van 2021 blijft de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor alleen de aanschaf van een duurzame warmte installatie.


Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.100 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 euro. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.000 euro voor een zonneboiler voor 4 personen. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan deze subsidie ook 'los' aanvragen, je hoeft hem dus niet te combineren met een isolatiemaatregel.


Hoeveel subsidie krijg je?

ca. 20 %

Aanvragen ISDE

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vind je ook de voorwaarden.