Geld besparen en verdienen
Welk systeem past het beste bij jouw situatie?
Meer zelf opgewekte energie gebruiken
Geld verdienen door handelen in stroom
Deze pas je het beste toe bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel ( toekomstige) energieopslag met batterijen.
De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar één apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de DC (gelijkspanningszijde)
Retrofit systemen (AC)
Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe dan kies je het beste voor een retrofit batterij- systeem. Je voegt dan (achteraf) batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem. Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing . De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspannings zijde).
Overweeg je de installatie van een PV-systeem op je dak en ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij (nu of later)? Dan sta je nu voor de keuze tussen een AC-gekoppelde en DC-gekoppelde batterijconfiguratie.
Lees hier de verschillen en ontdek welke optie het beste bij jou past
Een DC-gekoppelde thuisbatterij bestaat uit een thuisbatterij en een hybride omvormer, die zowel aan de PV-installatie als aan de thuisbatterij is gekoppeld. PV- en batterijstroom komen samen aan de gelijkspanningszijde van de hybride omvormer.
In tegenstelling tot het AC-gekoppelde systeem gaat de stroom bij de DC-gekoppelde variant direct van de zonnepanelen naar de thuisbatterij, met slechts één omzetting van DC naar AC.
Voordelen DC-gekoppelde configuratie:
Nadelen DC-gekoppelde configuratie:
Wanneer is een DC-gekoppelde thuisbatterij de beste optie? Een DC-gekoppeld systeem is ideaal voor huishoudens zonder een bestaand PV-systeem of voor hen waarvan de garantie van de PV-omvormer bijna verloopt. In plaats van direct een thuisbatterij aan te schaffen, kan ervoor worden gekozen eerst de hybride omvormer en smart meter te installeren, waarna de batterij later kan worden toegevoegd. Hiermee is de klant 'batterijklaar' en volledig voorbereid op de installatie van de thuisaccu
Een AC-gekoppelde thuisbatterij, ook wel retrofit genoemd, bestaat uit een thuisbatterij en een losse (of geïntegreerde) batterijomvormer, aangestuurd door een bijbehorende smart meter.
In deze configuratie wordt de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen eerst door de PV-omvormer in huis omgezet naar wisselstroom (AC), die direct in huis gebruikt kan worden.
Bij overschot aan PV-stroom wordt dit gedetecteerd door de smart meter, waarna de AC-gekoppelde batterij wordt geladen tot deze vol is. Bij een tekort wordt eerst de thuisbatterij ontladen voordat er stroom van het net wordt aangekocht.
Een AC-gekoppelde thuisbatterij kent echter drie conversies van DC naar AC of andersom, wat leidt tot hogere conversieverliezen.
Voordelen AC-gekoppelde configuratie:
Nadelen AC-gekoppelde configuratie:
Hoog voltage systeem (ca. 400V)
Laag voltage systeem (ca. 48V)
Vermogen (kW) en capaciteit (kWh)
Grotere capaciteit is niet altijd beter. Veel belangrijker is de verhouding tussen vermogen en capaciteit. De vuistregel is een factor 3. Dus Omvormervermogen X 3 = maximale capaciteit van de batterij (minder mag altijd).
Door dit zo te doen heb je 3 uur nodig om de batterij vol te laden en 3 uur om deze te ontladen.
Max Charge & discharge power (kW)
Let op het aantal laadcycli (aantal keren opladen/ontladen van de batterij), hoe hoger hoe langer de levensduur van je batterij. 6000 laadcycli is ongeveer de standaard.
De opslagcapaciteit van je thuisbatterij moet zoveel als mogelijk zijn afgestemd op je verbruik en de capaciteit van je zonnepanelen.
De plaatsing is van belang maar hangt vaak af van je systeem (hybride of retrofit).
Bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden kun je kiezen voor een nieuwe hybride omvormer. Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel (toekomstige) energieopslag met batterijen. De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar een apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de gelijkspanningszijde (DC).
Je kunt kiezen uit de volgende hybride omvormers van Autarco:
Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem en is je omvormer nog niet aan vervanging toe dan kies je het beste voor een retrofit batterij- systeem. Je voegt dan (achteraf) batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem. Je hebt een eigen omvormer nodig speciaal voor de batterij-aansturing . De batterij wordt dan gekoppeld aan de AC (wisselspanningszijde).
Je kunt kiezen voor onderstaande Retrofit omvormer van Autarco:
Je kunt kiezen uit de volgende batterijen:
Weco 5K3-XP (LV-1 fase)
Weco 5k3 -XP (HV- 3 fase)
Weco 4K4
Dyness Tower (HV-3 fase)
BYD Battery BOX Premium HVS 12.8 (3 fase)
BYD Battery-Box Premium HVM11.0 (3 fase)
Bij een geheel nieuw systeem of als je omvormer vervangen moet worden kun je kiezen voor een nieuwe hybride omvormer (StorEdge 1 of 3 fase of Home Hub 1 of 3 fase of HDWave 1 fase). Zo ben je goed voorbereid voor een eventueel (toekomstige) energieopslag met batterijen. De hybride omvormer stuurt zowel je zonnepanelen aan als je batterij en daardoor heb je maar een apparaat nodig wat kosten en ruimte bespaart. De batterij wordt gekoppeld aan de gelijkspanningszijde (DC).
Heb je een goed werkend zonnestroomsysteem van SolarEdge dan is deze reeds compatibel met een batterij (uitgezonderd de reguliere 3 fase omvormers). Je voegt dan (achteraf)batterijopslag toe aan je reeds bestaande zonnestroomsysteem.
Je kunt kiezen uit de volgende batterijen:
SolarEdge Home Battery 400V High Voltage (10 kWh Energiebank V01 BAT-10K1PS0B-01)voor:
- 1 fase Home Wave omvormers van SolarEdge (RWO) en
- SolarEdge StorEdge 1 fase (RWS) en
- Home Hub 1 fase (RWBM)
- 3 fase korte string omvormer (RWB) verbinden alleen draadloos niet via RS485
.
SolarEdge Home Battery-48 V Low Voltage (4,6 kWh,uitbreidbaar (stapelbaar) tot 23 kWh maximaal, voor:
- 3 fase omvormers van SolarEdge Home HUB (RWB48) en
- SolarEdge StorEdge (RWS)
.
BYD LVS 4.0/24 kWh ( alleen StoreEdge 3 fase)
Belangrijk:
1. Alle bovenstaande systemen kunnen gebruik maken van het Energie Management Systeem van SolarEdge , SolarEdge One.
2. De "gewone" SolarEdge 3 fase omvormers (RWO) kunnen (nog) niet gekoppeld worden aan een batterij op dit moment.
3. Voor een battery-ready systeem (voorbereid op toekomstige batterij) of een systeem mét batterij is het noodzakelijk altijd een SolarEdge Inline meter te installeren die het verbruik en de productie registreert.
4. Voor Home Hub systemen mét back-up is de addidionele Back-up interface noodzakelijk (de inline meter is hierin ingebouwd).
Enphase heeft 2 thuisbatterij oplossingen die 100% compatible zijn met je bestaande Enphase systeem.
Je kunt kiezen uit de volgende batterijen:
Enphase Encharge IQ batterij 10 T
Enphase Encharge IQbatterij 3 T
APsystems heeft 2 thuisbatterij oplossingen die 100% compatible zijn met je bestaande APsysteem.
Je kunt kiezen uit de volgende batterijen:
APStorage APBattery 6,5 kWh
APS ELS-5K
Hybride MH serie
(1 fase),
LH serie (3 fase)
SolarEdge
HD-Wave en
Non HD-Wave ( 1 en 3 fase)+ StorEdge
SolarEdge 10 kWh Energiebank V01 BAT-10K1PS0B-01 (1 fase HD-Wave en 1 fase StorEdge)
SolarEdge Home Battery-Low Voltage 4,6 kWh (3 fase StorEdge en 3 fase Home Hub)
BYD LVS 4.0/16.0 ( StoreEdge 3 fase)
Enphase
micro-omvormers
1 en 3 fase