Geld besparen en verdienen
Welk systeem past het beste bij jouw situatie?
Meer zelf opgewekte energie gebruiken
Geld verdienen door handelen in stroom
Met de wisselende energieprijzen en het steeds minder aantrekkelijke terugleveren van stroom aan energieleveranciers, wordt een thuisbatterij steeds interessanter. Vooral als je al zonnepanelen hebt, is dit een slimme stap. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je veel meer uit je eigen opgewekte stroom kunt halen. Zonder batterij gebruik je gemiddeld maar 30% van je eigen zonne-energie. Met een thuisbatterij kan dit oplopen tot wel 60 à 80%.
Maar voor wie is een thuisbatterij écht een goede investering? En hoe zit het met de kosten versus de voordelen? Wij hebben het voor je uitgezocht en helpen je graag verder om te bepalen of dit voor jou de juiste keuze is.
Laten we beginnen bij de kosten, want dat is een belangrijk punt. Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten, die elk een bepaalde hoeveelheid energie (kWh) kunnen opslaan. Hoe groter de batterij, hoe voordeliger de prijs per kWh. Voor een thuisbatterij van 5 kWh kun je rekenen op ongeveer € 5.500, terwijl een grotere batterij van 10 kWh rond de € 8.500 kost. Dit is inclusief installatie en btw.
Welke maat voor jou geschikt is, hangt natuurlijk af van je verbruik en de hoeveelheid energie die je wilt opslaan. Nederlandse huishoudens verbruiken gemiddeld zo'n 2.500 kWh elektriciteit per jaar. Met een thuisbatterij van 5 kWh zit je dan dus goed. Verbruik jij gemiddeld meer per jaar? Dan zul je moeten kijken voor een thuisbatterij met een grotere capaciteit.
Met een thuisbatterij kun je de energie die je overdag opwekt, opslaan en gebruiken wanneer je die écht nodig hebt. Zoals ’s avonds of op bewolkte dagen. Zo verbruik je meer van je eigen, duurzame energie en ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Bovendien lever je minder stroom terug aan het net, waardoor je bijdraagt aan het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet én minder terugleverboete betaalt.
In Nederland zie je dat steeds meer huishoudens overstappen op zonnepanelen, en met de afbouw van de salderingsregeling wordt het financieel gezien steeds minder voordelig om al je overtollige stroom terug te leveren aan het net. Een thuisbatterij biedt juist de oplossing om die energie zelf te gebruiken, wat op de lange termijn kan helpen om je energiekosten onder controle te houden.
Bovendien zien we dat de technologie snel vooruitgaat. Thuisbatterijen worden steeds efficiënter, gaan langer mee en worden in sommige gevallen zelfs goedkoper. Daarbij komt dat de energiemarkt volatiel is; met de onzekerheid van energieprijzen kan het een fijn gevoel zijn om meer controle te hebben over je eigen stroomverbruik.
Lagere energierekening: Je gebruikt meer van je eigen opgewekte zonne-energie (tot wel 60-70%), waardoor je minder dure energie van het net hoeft te kopen.
Meer onafhankelijkheid: Minder afhankelijk van energieleveranciers en hun wisselende prijzen door je eigen energie op te slaan.
Opslag van overtollige stroom: In plaats van terugleveren aan het net, kun je je overtollige zonne-energie opslaan en later gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen en bovendien scheelt dat ook terugleverboete.
Slim besparen met dynamische energiecontracten: Door je batterij op te laden als stroom goedkoop is (bijv. ’s nachts of overdag als er veel aanbod van zonne-en windenergie is) en te gebruiken tijdens piekmomenten, verlaag je de energiekosten nog verder.
Bescherming tegen toekomstige prijsstijgingen: Minder afhankelijk van de grillige energieprijzen, wat op de lange termijn extra zekerheid geeft.
Waardestijging van je woning: Een thuisbatterij verhoogt de woonwaarde door de verduurzaming van je huis.
Bijdrage aan een stabieler elektriciteitsnet: Je verlicht de druk op het net door minder stroom terug te leveren.
Er is meer: een thuisbatterij kan je ook financieel voordeel opleveren
Als je gebruikmaakt van een dynamisch energiecontract, waarbij de prijs van stroom per uur wisselt, kun je slim inspelen op de tarieven. Als de stroom goedkoop is, bijvoorbeeld ‘s nachts, dan kun je je batterij opladen tegen een laag tarief. Welke energiemaatschappij jij kiest, maakt niet uit. Zo ben je altijd onafhankelijk. Is de prijs hoog op piekmomenten, dan kun je in plaats van dure stroom te kopen, je opgeslagen energie gebruiken of zelfs automatisch verkopen waardoor je dus verdient met je thuisbatterij. Je thuisbatterij handelt dus in stroom!
Dit kan je helpen om je energierekening aanzienlijk te verlagen. En in sommige gevallen kun je zelfs verdienen door stroom terug te leveren als de prijzen hoog zijn!