Waar komen onze zonnepanelen vandaan?

- China en.....

Meer dan 175 jaar geleden ontdekte een Fransman het fotovoltaïscheeffect. 50 jaar later ontwikkelde een Amerikaan de eerste zonnecel en in de jaren ’90 van deze eeuw namen vooral Japan en Duitsland het voortouw in het ontwikkelen van zonnepanelen. Inmiddels zijn er wereldwijd verschillende landen die zich de specialist in zonne-energie noemen. Maar, waar komen onze zonnepanelen vandaan?

Zonnepanelen uit China?

Het merendeel van de zonnepanelen wordt geproduceerd in China. Sommige mensen denken dat de kwaliteit daarom niet goed is maar dit is een erg "ouderwetse"gedachte. Ook vele "Europese" merken laten hun panelen in China produceren. 


En vergeet niet dat het overgrote deel van de producten die wij dagelijks gebruiken bestaan uit componenten die ook in China zijn geproduceerd, denk aan je mobiele telefoon maar ook de meeste huishoudelijke apparaten die wij dagelijks gebruiken komen meestal uit China. Ook "premium" automerken met een degelijke reputatie gebruiken vaak onderdelen en componenten die in China zijn geproduceerd. Andere landen waar zonnepanelen worden geproduceerd in het verre oosten is bv Vietnam.


China is op kwalitatief niveau al lang niet meer wat het vroeger is geweest. De zonnepanelen van Chinese producenten staan al jaren bovenin de top 10 van beste zonnepanelen. (bron: IHS Inc.