Wat gebeurt er met zonnepanelen aan het einde van hun leven?

- 5 vragen over het recyclen van zonnepanelen!

Vijf vragen over het recyclen van zonnepanelen

De zonnepanelen liggen op uw dak en u geniet van zonne-energie. Toch vraagt u zich af wat er met deze zonnepanelen gebeurt als ze te oud zijn. Kunnen ze direct bij het grof vuil of is er ruimte voor een tweede leven?

Zonnepanelen van StroomVanDeZon zijn vatbaar voor een tweede leven. Ze zijn niet alleen duurzaam tijdens, maar ook na hun berekende levensduur. Veel waardevolle materialen uit afgeschreven zonnepanelen zijn namelijk recyclebaar. Meer weten over wat er gebeurt met oude zonnepanelen?
In vijf vragen maakt StroomVanDeZon u wegwijs in de wereld van de zonnepanelen recycling.


null

1. Hoe lang gaan mijn zonnepanelen mee?

Zonnepanelen kunnen wel tot 40 jaar op uw dak liggen. De levensduur die vaak wordt genoemd is daarom gebaseerd op de periode waarin de zonnepanelen optimaal zonne-energie kunnen leveren. Maar net als batterijen verouderen panelen en brengen ze na verloop van tijd minder zonne-energie op. Dit heet degraderen. De lengte van deze levensduur is dus altijd afhankelijk van de snelheid van de degradatie.

Elk merk en type zonnepaneel heeft een andere degradatiesnelheid. Dit varieert tussen de 0,5 en de 2%. StroomVanDeZon werkt samen met de beste leveranciers en laat alle panelen uitgebreid testen volgens TÜV-voorwaarden. Dit zorgt voor hoge kwaliteit zonnepanelen en een lage degradatiesnelheid. Resultaat: een gegarandeerde levensduur van 25 jaar. Wilt u hier meer over weten? Klik hier voor meer informatie over onze vermogensgarantie.


2. Wie recyclet zonnepanelen?

In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen door uzelf of door de leverancier van de zonnepanelen ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Producenten betalen, afhankelijk van hun productie, lidmaatschapsgeld aan PV cycle. Hierdoor kan PV Cycle deze panelen volgens de Europese richtlijnen weer recyclen. Ook bestaat er een Nederlands recycling-initiatief: Zonne-energie Recycling Nederland. Deze stichting houdt zich bezig met het milieuvriendelijk verwerken van oude zonnepanelen en omvormers.


3. Hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden.

Zonnepanelen bestaan uit:

Silicium
Het hoofdbestandsdeel van zand. Dit materiaal is eenvoudig te recyclen en wordt vaak gesmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen.

Glas
Het glas wordt op dezelfde manier gerecycled als het glas dat u naar de glasbak brengt. Het glas wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld glazen, potjes en flessen.

Aluminium
Het aluminium in het zonnepaneel kan vaak 100% gerecycled worden. Aluminium wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw gebruikt worden.

Koperdraden
Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad.


4. Worden omvormers ook gerecycled?

Om uw opgewekte zonne-energie om te zetten naar bruikbare wisselstroom maakt uw zonnepaneleninstallatie gebruik van een omvormer. Ook omvormers hebben een levensduur en zullen na verloop van tijd vervangen moeten worden. Bij StroomVanDeZon gaan omvormers gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Dit betekent dat uw omvormer tijdens de levensduur van uw panelen één keer vervangen moet worden, zonnepanelen gaan namelijk wel 25 jaar mee.


Een omvormer wordt net als andere elektrische apparaten gerecycled. Dat betekent dat de bruikbare onderdelen, zoals het koperdraad, er uit worden gehaald, waarna de overgebleven delen vermaald worden. Deze deeltjes worden opnieuw gesorteerd op bruikbare onderdelen. De overgebleven deeltjes worden gesorteerd per grondstof. Zo kan bijna alles van de omvormer opnieuw gebruikt worden.


5. Wat zegt de wet over het recyclen van zonnepanelen en omvormers?

Om er voor te zorgen dat zonnepanelen uiteindelijk niet eindigen op een grote afvalberg, zijn er binnen de wet een aantal regels opgesteld:

- Zo is er in Europa een recycling-programma waarbij kopers van zonnepanelen een verwijderingsbijdrage betalen. Van die bijdrage kunnen de zonnepanelen aan het einde van hun leven gerecycled worden.

- Daarnaast moeten alle elektronische producten voldoen aan de WEEE wetgeving (Waste Electrical and Electronic Equipment), waarbij het van belang is dat er financiële regeling is om oude producten op een goede manier te verwerken.