Zonnepanelen leasen - wat u moet weten
01 september 2022 

Zonnepanelen leasen - wat u moet weten

Zonnepanelen zijn de laatste tijd steeds populairder geworden, maar er zijn nog steeds mensen die niet zeker weten of ze hun zonnepanelen moeten kopen of leasen. In dit artikel beantwoorden we de vraag: "Wat is beter: zonnepanelen bezitten of leasen? We zullen ook de voor- en nadelen van elk bespreken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van uw eigen unieke situatie.

Panelen leasen betekent dat een bedrijf ze installeert zonder kosten voor u.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het leasen van panelen betekent dat een bedrijf ze installeert zonder dat u daarvoor kosten hoeft te maken. Het bedrijf is eigenaar van de zonnepanelen, niet u.

Het bedrijf betaalt voor de elektriciteit die door uw leasecontract wordt opgewekt en die vervolgens wordt terugverkocht aan uw energieleverancier of ter plaatse wordt gebruikt. Het resultaat is dat u minder betaalt dan wanneer u de panelen zou kopen en geld bespaart op uw elektriciteitsrekening.

Het bedrijf kan ook zijn rechten om het systeem te kopen (en dus het eigendom) verkopen op elk moment tijdens of na afloop van uw contractperiode. Dit kan voordelig zijn als het bedrijf wil stoppen met het installeren van zonnepanelen om zich op andere zaken te concentreren, zoals het opkopen van bestaande systemen van klanten die vroegtijdig uit hun contract willen stappen.

Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!

Is het slim om zonnepanelen te huren?

Als u op zoek bent naar zonnepanelen, is het eerste wat u zich moet afvragen: hoe lang zal ik in mijn huis wonen? Als dat nog een tijdje duurt, is het misschien verstandiger om uw eigen systeem te kopen en te installeren. U betaalt dan na verloop van tijd minder dan wanneer u de panelen zou leasen, maar ze wel zou bezitten. Als u echter niet zeker weet hoe lang u op dezelfde plaats zult blijven wonen en als u geen zin hebt in de rompslomp van het verkopen of verwijderen van uw systeem wanneer de tijd daar is, dan is leasen misschien beter voor uw situatie.

Een andere factor die meespeelt bij het al dan niet leasen van zonne-energie is de geografische ligging van uw huis - als er gedurende bepaalde perioden van het jaar niet veel zonlicht beschikbaar is voor het opwekken van elektriciteit (bijvoorbeeld in de winter), dan is leasen misschien niet de moeite waard om elke maand extra geld te betalen alleen maar omdat de klimaatomstandigheden op bepaalde tijden van het jaar ongunstig zijn!

Wat kost leasen van zonnepanelen?

De kosten van het leasen van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt en de kosten van uw elektriciteit. Als algemene regel geldt dat hoe meer elektriciteit u verbruikt, hoe meer het leasen van zonnepanelen kost. Leasecontracten zijn over het algemeen zo gestructureerd dat als uw maandelijkse energierekening hoger is dan de hoeveelheid energie die door uw zonne-energiesysteem op het dak is opgewekt (ook wel "salderen" genoemd), u niets betaalt voor het teveel aan energie. En omgekeerd, als er meer dan genoeg energie door uw dak wordt geproduceerd, maar niet genoeg door uw huishouden wordt verbruikt in diezelfde periode, dan worden deze extra kilowatts bonuskilowatturen die tegen detailprijzen aan nutsbedrijven kunnen worden terugverkocht.

Naast de hoeveelheid elektriciteit die in een bepaalde maand/jaar/enz. wordt verbruikt en betaald, dekken huurovereenkomsten gewoonlijk ook de installatiekosten en de onderhouds- en reparatiekosten (hoewel problemen meestal zeldzaam zijn).

Offerteaanvraag zonnepanelen

Waarom zonnepanelen leasen?

In dit gedeelte leggen wij u uit waarom u zonnepanelen kunt leasen. Als u erover hebt gedacht zonnepanelen te kopen, maar niet zeker wist hoe u eraan moest beginnen of hoeveel ze zouden kosten, helpt dit gedeelte u een weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of leasen geschikt is voor u en uw bedrijf.

Wat is leasen van zonnepanelen nu precies? Het is in wezen een manier voor bedrijven om geld te besparen op hun energierekeningen zonder de kosten te hoeven betalen voor het kopen en installeren van hun eigen systemen. In plaats daarvan least het bedrijf de apparatuur van een derde partij zoals SolarCity of Vivint Solar, die deze vervolgens gratis (of in sommige gevallen slechts tegen een kleine vergoeding) kan installeren. Zolang er voldoende zonlicht is op de plaats waar zij wonen en werken - wat zelfs geldt als er geen bomen zijn die verhinderen dat de zonnestralen de daken bereiken - kunnen deze bedrijven elke maand profiteren van lagere energierekeningen dankzij die glimmende panelen die de hele dag boven op hen liggen en stralen van boven opzuigen in plaats van binnen, waar mensen vaak vergeten dat ze er zijn tot het tijd is voor iemand anders

Wat is verstandig zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen kopen:

Als u zonnepanelen gaat kopen, zorg er dan voor dat de verzekering van uw huiseigenaar de zonnepanelen ook dekt. Denk er ook over na of het uw geld waard is om een nieuw dak met de best mogelijke energie-efficiëntie te kopen. Tenslotte dient u er rekening mee te houden dat als u eigenaar bent van de panelen, deze geen waarde meer hebben als ze niet meer bruikbaar zijn en niet kunnen worden doorverkocht zonder zware afschrijvingen.

Zonnepanelen leasen:

Bij het leasen van zonne-energiesystemen moet u rekening houden met de kosten van een volledige aanschaf gedurende de levensduur van het systeem (inclusief rente op leningen). Vervolgens kunt u bepalen of het voor u financieel zinvol is om het systeem te blijven leasen tegen het huidige tarief of om het in plaats daarvan volledig te kopen (en uzelf te behoeden voor nog meer maandelijkse betalingen).

Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!

Het leasen van panelen is goedkoper dan betalen voor installatie, maar u betaalt nog steeds voor elektriciteit.

Zonnepanelen leasen is een goede optie als u "groen" wilt gaan, maar het niet kunt betalen. Het is ook handig als u uw huis huurt en de panelen niet zelf wilt installeren of door de verhuurder wilt laten installeren.

U betaalt nog steeds voor elektriciteit, maar door te leasen kunt u uw elektriciteitsrekening compenseren met de hoeveelheid zonne-energie die door de zonnepanelen op uw dak wordt opgevangen. Zolang er genoeg zon is in een maand, is leasen goedkoper dan betalen voor de installatie en in één keer groen gaan!

Hoewel het leasen van zonnepanelen financieel interessant is, betekent het ook dat u verantwoordelijk bent voor het betalen van een elektriciteitsrekening, die waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan wanneer u geen zonne-energie zou gebruiken (vanwege de lagere onderhoudskosten).

Leasen kan goedkoper zijn dan de panelen rechtstreeks kopen of ze door een bedrijf laten installeren.

Wanneer u zonnepanelen leaset, koopt u ze niet rechtstreeks. In plaats daarvan betaalt een derde partij voor de installatie en het onderhoud van het systeem tijdens de levensduur ervan. De totale kosten van deze regeling kunnen lager uitvallen dan wanneer u nieuwe panelen koopt of iemand anders dit voor u laat doen.

Tijdens de onderhandelingen over de huurovereenkomst is het echter belangrijk om te onthouden dat de installatiekosten niet in de prijs zijn inbegrepen; deze vallen onder een ander contract en moeten apart worden betaald door uw verhuurder of uzelf (als u eigenaar bent van uw huis). Dit betekent dat hoewel leasen op het eerste gezicht de meest aantrekkelijke optie lijkt - vooral als er geen kosten aan verbonden zijn - het uiteindelijk duurder kan uitvallen dan directe aankoop of het zelf inhuren van een installatiedeskundige als deze extra kosten betekenen dat u te vaak over uw budget heen gaat tijdens de budgetteringscyclus van elke maand. Het hangt allemaal af van welke maandelijkse betalingen het beste werken met welk soort budgetten!

Offerteaanvraag zonnepanelen

Leasen kan duurder zijn dan de panelen rechtstreeks kopen of ze door een bedrijf laten installeren.

  • De prijs van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het bepalen of leasen of kopen een betere optie voor u is.
  • De kosten van installatie zijn een andere grote factor, vooral als u het zelf doet.
  • De onderhoudskosten kunnen variëren op basis van hoeveel tijd en aandacht de zonnepanelen nodig hebben om na verloop van tijd optimaal te presteren. Als u een automatisch reinigingssysteem heeft dat uw panelen schoon houdt, zullen ze langer meegaan en ook beter werken.
  • De prijs van elektriciteit waar u woont is ook van belang bij de beslissing of leasen versus kopen zinvoller is dan in zee gaan met een installateur die systemen gratis installeert (en ze vervolgens weer aan klanten verkoopt).

U moet ervoor zorgen dat ze worden onderhouden.

Bij het leasen van zonnepanelen moet u ervoor zorgen dat uw rekening zo laag mogelijk is. Dit zal makkelijker gaan als u veel energie heeft die de zonnepanelen produceren en terug kunnen verkopen aan normale energiebedrijven. Is dit niet het geval, dan zal het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat uw zonne-energie wordt terugverkocht, omdat het voor hen geld kost om het van u te kopen. Dit betekent dat als u geen elektriciteit bespaart door minder te gebruiken dan wat u zou hebben gebruikt voordat u zonnepanelen installeerde, leasen in feite meer kan kosten dan ze rechtstreeks kopen.

Een ander punt dat bij het onderhoud van een systeem komt kijken is de noodzaak van regelmatige onderhoudsbezoeken (meestal één per jaar). Deze onderhoudsbeurten zijn bij de meeste leasecontracten gratis, maar brengen wel kosten met zich mee in verband met reiskosten en onderdelen die nodig zijn tijdens de onderhoudsbeurten, die in de loop van de tijd kunnen oplopen als ze consequent genoeg worden genegeerd gedurende meerdere jaren...U kunt uw zonne-energie terug laten verkopen aan normale energie.

Uiteindelijk gaat het u niet om de winst. U wilt betaald krijgen voor uw zonne-energie, maar het gaat er niet om geld te verdienen.

Dus wat gebeurt er als u niet al uw zonne-energie gebruikt? Kunt u die terugverkopen aan normale elektriciteitsbedrijven? Ja! U kunt uw zonne-energie terug laten verkopen aan de normale energiebedrijven. U krijgt ervoor betaald.

Met netmetering en teruglevertarieven, die mensen met zonnepanelen op hun dak in staat stellen overtollige stroom die ze opwekken via hun elektriciteitsbedrijf te verkopen tegen een hoger tarief (meestal enkele malen meer dan de kleinhandelsprijs), is er geen reden waarom iemand nog steeds de volle prijs voor elektriciteit zou moeten betalen als hij in plaats daarvan zijn eigen groene energiebron kan gebruiken!

Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!

Zonnepanelen leasen : Tenslotte

Over het geheel genomen is het leasen van zonnepanelen een geweldige manier om met schone energie aan de slag te gaan. Het stelt u in staat geld te besparen op installatie, onderhoud en elektriciteitsrekeningen in één keer. Er zijn echter enkele nadelen die u moet overwegen voordat u een dergelijke overeenkomst met een bedrijf aangaat, zoals kosten die na verloop van tijd stijgen of het feit dat u uw panelen niet kunt terugverkopen wanneer u verhuist. Dit gezegd zijnde, als u het zich kunt veroorloven, zou dit een optie kunnen zijn die de moeite waard is om te bekijken!

Offerteaanvraag zonnepanelen

Zonnepanelen Sneek | Zonnepanelen Wageningen | Zonnepanelen Haarlem | Zonnepanelen Leeuwarden | Zonnepanelen Beverwijk | Zonnepanelen Dronten | Zonnepanelen Culemborg | Zonnepanelen en hitte | Zonnepanelen Assen | Zonnepanelen Arnhem | Zonnepanelen Coevorden | Zonnepanelen Purmerend | Zonnepanelen Zwolle | Zonnepanelen leasen | Zonnepanelen Swifterbant | Zonnepanelen Almere | Zonnepanelen Emmeloord | Zonnepanelen Meppel | Zonnepanelen Biddinghuizen | Zonnepanelen Lelystad

Over de schrijver
Reactie plaatsen