Het is verstandig om uw zonnestroominstallatie te verzekeren, meestal kan dit gewoon via de opstalverzekering die u al heeft. Een telefoontje naar de verzekeraar is vaak voldoende maar er zijn wel een paar aandachtspunten
Bent u eigenaar van de woning (en ook van de zonnepanelen) dan valt de gehele installatie normaliter onder uw opstalverzekering. Niet vergeten dit even te melden.
Bent u huurder en dus niet de eigenaar van de woning en heeft u ook geen opstalverzekering dan is het verstandig de panelen extra te verzekeren.
Zonnepanelen opstalverzekering
Sommige verzekeraars hanteren bij het opnemen in de opstalverzekering van uw zonnestroomsysteem een regel dat de zonnepanelen "spijkervast"gemonteerd moeten zijn aan de woning. Bij plat-daksystemen is dit bijna nooit het geval omdat deze "los" op het dak liggen en de constructie door haar massa en eventuele ballasttegels op zijn plaats wordt gehouden, maar dus niet "spijkervast"gemonteerd is. Check dit goed om verrassingen achteraf te voorkomen.
Extreem weer
Meestal hebben zonnepanelen weinig last van extreem weer. Is er toch schade ontstaan door extreem weer, zoals bijvoorbeeld een storm of een zeer heftige hagelbui met duiveneieren? Vaak wordt de schade toch gewoon vergoed maar er zijn verzekeraars die dit soort situaties uitsluiten. Gelukkig komt dit nagenoeg niet voor.
3 tips voor het verzekeren van zonnepanelen:
- Check op welke manier de zonnepanelen zijn bevestigd op uw dak. Vaak gelden er andere voorwaarden voor bevestiging op een schuin dak dan voor een plat dak.
- Let op: vaak wordt de misgelopen stroomopbrengst niet vergoed. Maar met uw kWh- garantie is dat gelukkig ook afgedekt.
- Soms komt het voor dat een schadeclaim wordt afgewezen doordat de constructie niet op kan tegen extreem weer. Bij StroomVanDeZon hoeft u zich daar geen zorgen over te maken, onze constructie materialen zijn uitgebreid getest en voorzien van verschillende keurmerken.