Levensduur zonnepanelen

-Kwaliteitszonnepanelen hebben een langere levensduur

-Belangrijkste kwaliteitsproblemen

Gemiddeld wordt gerekend met een technische levensduur van je zonnepanelen van 25-30 jaar. In de praktijk gaan de panelen langer mee maar omdat zonnepanelen elk jaar een klein beetje minder vermogen leveren wordt met deze periode gerekend als zijnde een realistische technische levensduur.


Langere levensduur door kwaliteitszonnepanelen

Wij leveren uitsluitend kwaliteitszonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten met tier 1 bankable fabrieken. Onze zonnepanelen zijn altijd gecertificeerd door TÜVRheinland, het meet vooraanstaande keuringsinstituut in Duitsland voor zonnepanelen. Lees hier meer over de kwaliteit van onze zonnepanelen.


Welke kwaliteitsproblemen komen het meest voor?

(Te) snelle degradatie zonnepanelen

Vanaf het moment dat de zonnepanelen op je dak liggen wordt de opbrengst elk jaar een beetje minder, degradatie heet dat en de terugloop wordt uitgedrukt in een percentage. De meeste fabrikanten garanderen een opbrengst na 20 jaar van 80 %. Er komen steeds meer zonnepanelen op de markt die een lagere degradatie hebben waardoor de opbrengst over de jaren mionder daalt. Wanneer de zonnepanelen niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen, kan het vermogen sneller degraderen dan de vermogensgarantie dekt.

Te hoog wattpiek vermogen

Het komt regelmatig voor dat in de markt te rooskleurige cijfers worden gegeven over het Wattpiek vermogen van zonnepanelen ( een soort dieselschandaal:)). Deze panelen wil je uiteraard niet hebben: je wilt krijgen waar je voor betaalt. De zonnepanelen die StroomVanDeZon aanbiedt zijn hetzij getest en zeker dat het vermogen ook wordt gehaald en/of de unieke KWh-garantie die wij geven op onze Autarco systemen garandeert dat u de opbrengst krijgt die wij hebben beloofd. In het algemeen geldt dat wij uitsluitend panelen leveren van tier 1 bankable fabrikanten, een andere zekerheid voor jou als klant.

Slechte kwaliteit of beschadigde zonnecellen

Meerdere zonnecellen bij elkaar maken een compleet zonnepaneel. Elke cel moet uiteraard onbeschadigd zijn en van goede kwaliteit. Door haarscheurtjes in de zonnecellen kunnen er zogenaamde hotspots ontstaan die plaatselijk een hogere weerstand opwekken die weer zorgen voor een lagere opbrengst van het paneel . De EL-test  voorkomt dit.

Daarnaast is het van belang dat de installateur de nodige voorzorgmaatregelen neemt tijdens het transport en de installatie van de zonnepanelen om hotspots te voorkomen door bv het steunen op het paneel.

Lage weerstand tegen temperatuurwisselingen en vocht

Lagere kwaliteit zonnepanelen kunnen minder goed tegen de omstandigheden op een dak. Vocht en temperatuurwisselingen kunnen grote invloed hebben op het paneel. De lagen waaruit het paneel is opgebouwd kunnen loslaten van elkaar (delaminatie), dit kan al na ca. 15 jaar gebeuren en die panelen wil je natuurlijk niet op je dak.
Door al deze testen en voorzorgsmaatregelen weet je zeker dat jouw panelen een lange levensduur zullen hebben.