Omvormers die zomaar uitschakelen- Over Grid Voltage

- Netcongestie

- Over Grid Voltage

- Uitschakelende omvormer

- Verminderde opbrengst

Een relatief nieuw fenomeen is het "vanzelf" uitschakelen van omvormers wat soms gebeurt op een heel zonnige dag. Hoe kan dat? Het korte antwoord is dat dit een beveiliging is in de omvormer die in werking treedt als de netspanning hoger wordt dan 253 Volt. Dit kan gebeuren als er veel wordt terug geleverd in het net (dus meestal op een heel zonnige dag). Hieronder leggen we verder uit wat de oorzaak is en wat je er aan kunt doen.


Waarom schakelt mijn omvormer soms uit?

Als de spanning in het netwerk van de netbeheerder boven de 253 Volt komt schakelt de omvormer uit. In Nederland is het zo geregeld dat de spanning niet hoger mag worden dan 253 V om schade aan apparatuur te voorkomen.

De omvormer heeft een beveiliging waarbij deze automatisch uitschakelt als de spanning in het net  te hoog wordt (dus bij 253 Volt). Als de spanning in het netwerk weer daalt, schakelt de omvormer automatisch weer aan.

De te hoge spanning in het net wordt veroorzaakt door een groot aantal terug leverende zonnepanelen, windmolens etc. in een netwerk waar de infrastructuur (nog) niet voldoende is berekend op deze grote aantallen terug leverende installaties. Dit is het probleem waar je nu en dan in de media over hoort ook wel bekend onder de term netcongestie . Zie ook dit artikel voor enige verduidelijking: 

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i34245/uitvallende-omvormers-zonnepanelen-acm-wil-risico-op-brand-uitsluiten-en-wacht-met-verhogen-maximale-spanning?utm_source=Solar%20Magazine&utm_campaign=d30573da89-Zonneflits%2039-2023&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-d30573da89-74485935

Met de installatie is verder niets mis, helaas kunnen wij je hierbij dus niet verder van dienst zijn. De enige tip die ik kan geven is dat meer mensen in jouw buurt hier last van zullen hebben en je kunt bij de netbeheerder een verzoek indienen om de netspanning te verlagen waardoor dit minder voor zal komen. Wij hebben echter geen ervaring met de reactie van de netbeheerders hierop maar weten wel dat dit steeds vaker wordt verzocht. Hoe meer verzoeken de netbeheerder krijgt hoe meer kans dat zij hier wellicht iets mee gaan doen.

https://terugleverproblemen.web.liander.nl/postcodecheck

Door het uitschakelen van de omvormer loop je natuurlijk opbrengsten mis, dat is frustrerend en het is niet de reden waarom je zonnepanelen hebt aangeschaft. Anderzijds is het belangrijk dit te relativeren. Zoals gezegd komt dit vooral voor op hele zonnige dagen en dan vaak op het midden van de dag (als dus heel veel zonnepanelen installaties aan het terug leveren zijn). Zodra de zoninstraling afneemt en de spanning in het net weer onder 253 Volt zakt schakelt je installatie automatisch weer aan. Ja, je hebt er verlies door maar het is beperkt waardoor je investering in zonnepanelen nog steeds een goede keuze is geweest.



Het hangt af er van af hoe het aangesloten is:

meestal wordt om en om aangesloten. Huis 74 op fase 1, huis 76 op fase 2, huis 78 op fase 3, huis 80 op fase 1.

Het kan dus zijn dat iemand 3 huizen verder op er wel last van heeft, maar niet de onmiddellijke buurman.

Als huis 76 ook panelen heeft, maar die zitten eerder op de kabel, zullen die die spanning ook omhoog brengen, maar diegene die als laatste er op zit heeft dan mogelijk last hiervan.

 

Het beste is om de netbeheerder te bellen.


Netbelasting, in de context van zonnepanelen en zonne-energie, verwijst naar de elektrische belasting of het elektriciteitsverbruik van een gebouw of huishouden dat wordt geleverd door het elektriciteitsnet. Het is het verschil tussen de hoeveelheid elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt en de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt door het gebouw op een bepaald moment.


Er zijn twee belangrijke scenario's met betrekking tot netbelasting bij zonnepanelen:


1. *Netto-opwekking*: Als de zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan het gebouw op dat moment verbruikt, wordt het overtollige vermogen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit resulteert in een negatieve netbelasting, wat betekent dat je elektriciteit terugvoedt naar het net.


2. *Netto-verbruik*: Als het gebouw op dat moment meer elektriciteit verbruikt dan de zonnepanelen genereren, moet de ontbrekende elektriciteit worden aangevuld door het elektriciteitsnet. Dit resulteert in een positieve netbelasting, wat betekent dat je elektriciteit van het net gebruikt.


De netbelasting kan variëren gedurende de dag, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en het energieverbruik in het gebouw. In sommige gevallen kunnen zonnepanelen gedurende de dag meer elektriciteit genereren dan nodig is, wat leidt tot een negatieve netbelasting. 's Nachts of op bewolkte dagen, wanneer er geen zonne-energie wordt opgewekt, zal de netbelasting positief zijn, wat betekent dat je elektriciteit van het net afneemt.


De mogelijkheid om elektriciteit terug te voeden naar het net en van het net af te nemen, wordt beheerd door het elektriciteitsnet en kan variëren afhankelijk van de regelgeving en tarieven in jouw specifieke locatie.