Als we het over zonnepanelen en hitte hebben, is het eerste wat in ons opkomt de zon. Maar wist u dat er nog veel meer warmtebronnen zijn die invloed kunnen hebben op uw zonnepanelen? Deze omvatten warmte van omringende gebouwen en bomen. Als u een systeem op de grond of zelfs op het dak heeft, kan het bovendien worden beïnvloed door direct zonlicht en stralingswarmte van wegen en daken.
Heeft warmte invloed op zonnepanelen?
Als u zonnepanelen op uw dak heeft, dan vraagt u zich misschien af of ze last hebben van de warmte. In het kort is het antwoord nee!
Meer over zonnepanelen en hitte: zonnepanelen hebben geen last van zonlicht. Het maakt ze niet uit of het buiten zonnig of bewolkt is - ze produceren nog steeds energie met dezelfde snelheid als anders.
En hoewel sommige mensen denken dat regen de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen (omdat er regendruppels tussen kunnen komen), is dit ook niet waar - regen heeft geen enkele invloed op hun prestaties.
Ook sneeuw heeft geen invloed op de werking van uw zonnepanelen: net zoals waterdruppels van regen en plassen geen enkele invloed hebben op de productiviteit van zonnepanelen, hebben sneeuwvlokken ook geen enkele invloed op de werking van zonnepanelen!
Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!
Zijn er plaatsen waar zonnepanelen beter zijn dan andere?
Als u in een warm, droog klimaat woont, zullen uw zonnepanelen beter presteren dan wanneer u in een koud en nat klimaat woont. Hetzelfde geldt voor grote hoogtes waar minder druk is om de lucht weg te duwen. Dat komt omdat lage temperaturen en vocht (vooral mist) de prestaties kunnen verminderen door de transmissieverliezen via de elektrische contacten van de zonnepanelen te verhogen en corrosie op die contacten te veroorzaken.
Zonnepanelen en hitte: Mistige dagen verminderen ook de efficiëntie van zonnepanelen doordat een deel van het licht overdag niet kan doordringen. Bewolkt weer vermindert de totale energieopbrengst in vergelijking met een heldere hemel, maar niet zoveel als mist of regen kunnen doen, omdat wolken slechts een geringe invloed hebben op de transmissie van kortegolfstraling door hun waterdruppels (wat betekent dat ze heel weinig absorberen).
Dit betekent dat als u ergens woont met warme zomers maar koude winters - waar het overdag warm genoeg is voor de halfgeleiders van uw zonnepanelen om maximaal efficiënt te werken, maar 's winters koud genoeg zodat de halfgeleiders geheel of gedeeltelijk door sneeuw worden bedekt - u ook dan de meeste energie uit uw systeem zult halen!
Zonnepanelen en hitte - Kunnen zonnepanelen te heet worden?
- Zonnepanelen kunnen te heet worden.
- Zonnepanelen moeten koel worden gehouden om goed te kunnen werken; warmte is de grootste vijand van zonnepanelen, en sommige types kunnen beschadigd raken als ze gedurende lange tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld.
- Te veel zonlicht kan oververhitting veroorzaken. De hoeveelheid direct zonlicht die een zonnepaneel absorbeert, hangt af van de positie en oriëntatie van het paneel, en van de luchttemperatuur eromheen (die weer afhangt van waar u woont). Controleer altijd de weersverwachting voordat u uw zonnepanelensysteem installeert, zodat u weet welke weersomstandigheden u kunt verwachten.
- Wanneer uw zonnepanelen in de schaduw liggen of bedekt zijn met regendruppels, kunnen ze nog steeds te warm worden omdat ze straling absorberen van andere bronnen (zoals gebouwen of bomen) in de buurt in plaats van rechtstreeks van de zon.
Offerteaanvraag zonnepanelen plaatsen
Waarom brengen zonnepanelen minder op bij warm weer?
Het antwoord is eenvoudig: warmte. De intense zonnestralen zijn elektromagnetische straling, dat wil zeggen dat ze zowel elektrische als magnetische componenten hebben. Wanneer zonnepanelen dit licht absorberen, worden elektronen aangeslagen door de elektrische component en reizen ze door het paneel naar een circuit dat stroom naar een omvormer stuurt voor omzetting in elektriciteit (wisselstroom).
Zonnepanelen en hitte: zolang er licht op uw paneel valt, zal het elektriciteit produceren (zolang u geen dode cel of helemaal geen zonlicht hebt). Maar als het buiten warm wordt, bewegen die elektronen langzamer omdat ze minder energie hebben. Dat betekent dat er minder elektronen doorkomen om te worden omgezet in wisselstroom voor gebruik in uw huis; in plaats daarvan verdwijnt een deel als warmte door de weerstand in het paneel zelf.
Het effect van warmte op zonnepanelen kan dramatisch zijn: in extreme gevallen in plaatsen zoals Arizona waar de temperatuur regelmatig boven 43°C komt, kan de opbrengst met meer dan 50% dalen. In gematigde klimaten zoals Californië, waar de zomertemperaturen dichter bij 27°C liggen, kan de opbrengst nog steeds met 5-10% dalen.
Wat is de ideale temperatuur voor zonnepanelen?
Het weer heeft u niet in de hand, maar u kunt uw kennis ervan wel gebruiken om uw zonnepanelen efficiënter te maken. Het ideale temperatuurbereik voor zonnepanelen ligt tussen 20 en 25 graden Celsius (68 en 77 graden Fahrenheit). Zonnepanelen zijn minder efficiënt bij temperaturen boven 30°C (86°F) en onder 0°C (-17°F).
Bij hogere temperaturen passeert het zonlicht veel sneller door de cellen van uw PV-module dan bij lagere temperaturen. Dit resulteert in een kortere belichtingstijd voor elke cel en dus een lagere elektriciteitsproductie. Bij lage temperaturen worden fotonen die anders zouden worden geabsorbeerd, gereflecteerd door ijskristallen op het oppervlak van de cel; dit verhoogt de reflectiviteit in plaats van de absorptie, waardoor lekstroom ontstaat die de efficiëntie nog verder verlaagt.
Wind heeft geen invloed op de prestaties van zonnepanelen: luchtstromen voeren de warmte snel genoeg weg om de temperatuur stabiel te houden, ondanks weersomstandigheden zoals wind of regen.
Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!
Zonnepanelen en hitte - Hoe werken zonnepanelen in de zomer?
De hoeveelheid zonnestraling die op een paneel valt, hangt af van de oriëntatie, het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden. Over het algemeen werken zonnepanelen het beste als ze overdag rechtstreeks op de zon gericht zijn (als het dag is). Zolang er geen bewolking is of schaduw van nabijgelegen objecten zoals bomen of gebouwen, zou u in staat moeten zijn uw energieopbrengst te maximaliseren door ze in de volle zon te plaatsen.
Als uw zonnepanelen op een schaduwrijkere plaats staan, kan het zijn dat u ze in de loop van de dag moet verplaatsen, zodat ze voldoende direct zonlicht krijgen om efficiënt stroom op te wekken. U kunt zien hoeveel stroom er op elk moment wordt opgewekt met een app als PowerCost Monitor, die ook informatie geeft over het aantal uren per dag dat elk paneel direct zonlicht ontvangt.
Hoe werken zonnepanelen in de winter?
Zonnenpanelen en hitte - zonnepanelen zijn ontworpen om in alle weersomstandigheden te werken, ook in de winter. Zonnecellen produceren meer elektriciteit bij warm weer, dus het is geen verrassing dat de warmste dagen de hoogste opbrengst van uw zonnesysteem zullen opleveren. Zonnecellen werken echter beter bij koeler weer dan bij warm weer, omdat ze minder hard hoeven te werken om zonlicht te absorberen en om te zetten in bruikbare energie.
De hoeveelheid energie die door uw zonnepaneel wordt geproduceerd, houdt rechtstreeks verband met de mate waarin het paneel rechtstreeks aan zonlicht wordt blootgesteld - niet met de temperatuur zelf! Hoe hoger u boven de zeespiegel bent, hoe minder atmosfeer het licht tegenhoudt en dus hoe minder absorptie door CO2-moleculen die bepaalde golflengten van het licht (UV-licht) absorberen en andere ongewijzigd doorlaten (zichtbaar licht). Dit betekent dat uw panelen in staat zullen zijn om meer van deze directe inkomende straling te absorberen zonder extra barrières tussen hen en potentiële broeikasgassen zoals kooldioxide of methaangas die anders sommige golflengten zouden blokkeren als er meer atmosferische druk zou zijn om ons heen hier op het aardoppervlak waar we leven!
Offerteaanvraag zonnepanelen plaatsen
Wat gebeurt er als het regent?
U vraagt zich waarschijnlijk af of zonnepanelen door regen worden beïnvloed. Nou, het korte antwoord is nee. Regen heeft er geen invloed op en zal er niet toe leiden dat uw zonnepanelen stuk gaan. Er zijn echter verschillende weertypen waarvan u op de hoogte moet zijn als het gaat om uw zonne-energiesysteem en hoe het werkt in verschillende situaties.
Sneeuw heeft bijvoorbeeld ook geen invloed op uw zonnepanelen, tenzij het zwaar genoeg is om door het glas te breken of het frame te beschadigen! Zelfs hagel kan een goed geïnstalleerd systeem niet beschadigen, omdat het meestal is voorzien van speciale glasbescherming (hoewel hagel nog steeds letsel kan veroorzaken). Mist heeft ook niet echt invloed op de panelen; het kan ze echter minder efficiënt maken omdat zonlicht kan weerkaatsen op mistige oppervlakken in plaats van uw panelen rechtstreeks te raken zonder door hen te worden geabsorbeerd.
Wat kan ik doen om het rendement te maximaliseren als het buiten warm is?
Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de efficiëntie te maximaliseren wanneer uw zonnepanelen aan hitte worden blootgesteld. Ten eerste moet u de panelen schoon houden. Vuil en stof op het oppervlak van uw zonnepaneel zorgen ervoor dat het niet zoveel zonlicht kan absorberen, waardoor de totale energieopbrengst daalt. Ten tweede moet u uw panelen gedurende de dag zo veel mogelijk naar de zon richten. Hierdoor worden ze maximaal blootgesteld aan nachttemperaturen en blijven ze koeler tijdens de piekuren overdag, wanneer ze het meest vatbaar zijn voor oververhitting (hoewel ze onder normale omstandigheden meestal niet oververhit raken). Als u in een gebied woont waar de temperatuur 's nachts en overdag sterk schommelt - bijvoorbeeld in de buurt van Death Valley of Lake Tahoe - kunt u uw zonne-energieapparatuur beter niet te lang buiten laten staan, tenzij er een noodgeval is, zoals een brand in de buurt, waardoor evacuatie noodzakelijk is; als u ze 's nachts buiten laat staan, kunnen ze schade oplopen door extreme temperaturen die schommelen tussen ijzige kou 's nachts en verzengend hete dagen waarop niemand goed op ze let!
Doe de GRATIS Checklist zonnepanelen!
U kunt profiteren van zonne-energie.
Zonne-energie is een hernieuwbare bron. Het is schoon, veilig en in overvloed aanwezig. Zonne-energie helpt het milieu en bespaart u geld op uw elektriciteitsrekeningen.
Zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren, te onderhouden en te gebruiken. U kunt uw huis of bedrijf eenvoudig van zonnepanelen voorzien - geen bouwwerkzaamheden! Het enige wat u nodig heeft voor een zonne-installatie is een open dakruimte die minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgt (meer zon = meer elektriciteit).
Als het gaat om de keuze tussen fossiele brandstoffen zoals steenkool of aardgas versus schone alternatieven die niet schadelijk zijn voor onze planeet, is er maar één keuze: ga voor groen met zonne-energie!
Zonnepanelen en hitte: slotwoord
Hoewel het waar is dat warmte zonnepanelen kan aantasten, zijn er manieren om dit te voorkomen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten panelen beschikbaar voor verschillende klimaten en omstandigheden, zodat u altijd iets kunt vinden dat het beste werkt voor uw huis of bedrijf. Als u een type paneel kiest, zorg er dan voor dat het getest is in warme temperaturen, zodat u weet dat het ook in die omstandigheden goed zal werken!
Offerteaanvraag zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen Purmerend | Zonnepanelen Lelystad | Zonnepanelen leasen | Zonnepanelen Wageningen | Zonnepanelen Coevorden | Zonnepanelen Culemborg | Zonnepanelen Biddinghuizen | Zonnepanelen Assen | Zonnepanelen Swifterbant | Zonnepanelen Beverwijk | Zonnepanelen Zwolle | Zonnepanelen Arnhem | Zonnepanelen Dronten | Zonnepanelen en hitte | Zonnepanelen Sneek | Zonnepanelen Leeuwarden | Zonnepanelen Haarlem | Zonnepanelen Meppel | Zonnepanelen Emmeloord | Zonnepanelen Almere